Inicio Comunidad Valenciana La Biblioteca Valenciana rep la donació de la biblioteca personal de la...

La Biblioteca Valenciana rep la donació de la biblioteca personal de la família Miralles Ortolà

0

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha rebut la donació de la biblioteca personal de la família Miralles Ortolà de Pego, composta per 3.143 llibres de temàtica variada dels segles XIX i XX.

La donació l’han feta Germà i Valerià Miralles Gomar per a garantir la conservació, organització i unitat dels fons bibliogràfics per part de la biblioteca, i posar-los a disposició de la investigació científica i cultural.

La biblioteca personal de la família Miralles Ortolà té llibres de diferents matèries, ja que conté els llibres acumulats per tres generacions. Va ser iniciada pel besavi, Felipe Alberto Miralles, metge de professió, que va participar en la tercera guerra carlina (1872-1876) i posteriorment es va establir a Marsella, on, junt amb un soci, va fundar una empresa de comercialització de vi. Fusionant el vi francés amb l’espanyol van aconseguir una marca de qualitat amb què van fer una gran fortuna.

La biblioteca la va continuar Valeriano Miralles Cousy, advocat de professió, que es va dedicar a l’agricultura i al comerç de la taronja a més de a la política municipal. Membre de la Comissió Permanent del Districte Cocentaina-Pego, va incrementar la biblioteca amb textos jurídics d’economia i d’agricultura.

El seu fill Valerià Miralles Ortolà va nàixer a Pego (1939). Va estudiar Dret i Econòmiques a la Universitat de València i allà és on va començar la seua trajectòria política, encapçalant reunions i manifestacions clandestines contra el Franquisme. Va ser un dels fundadors del Partit Socialista Valencià (PSV). L’any 1992 va entrar en el partit Esquerra Republicana de Catalunya, Secció País Valencià, del qual en va ser el president (1992-1996) i, posteriorment, va ser candidat al Senat. Va fundar la llibreria Concret i, poc després, amb Alfons Cucó i Tomás Llorenç, va crear l’editorial Garbí. L’any 1983, junt amb el seu amic Gabriel Sendra, va fundar l’editorial Bullent a València, editorial que encara hui manté la línia de publicar en valencià.

La seua aportació a la biblioteca familiar va ser fonamentalment de llibres de temàtica socialista i comunista, junt amb altres obres importants i influents en el moment d’autors contemporanis com Fuster, Sanchis Guarner, Alfons Cucó, etc.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre