Inicio Comunidad Valenciana Passat, present i futur de la investigació de l'IVIA s'uneixen en una...

Passat, present i futur de la investigació de l'IVIA s'uneixen en una exposició conmemorativa

0


L’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), organisme autònom adscrit a la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ha presentat aquesta vesprada, en el Museu de Ciències Naturals de la ciutat de València, l’exposició “Passat, Present i Futur de la Investigació en l’IVIA”.

La mostra, inaugurada per la directora general de Desenvolupament Local i Política Agrària Comuna, i vicepresidenta de l’IVIA, Maite Cháfer, acompanyada pel director de l’IVIA, Enrique Moltó i el gerent de la institució, Alfred Giner, així com de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Gloria Tello, ve emmarcada en el desenvolupament dels actes commemoratius que s’estan duent a terme amb motiu del 150 aniversari de la creació del Jardí Provincial d’Aclimatació. Aquest va ser l’organisme precursor d’una sèrie d’institucions que constitueixen la història de l’actual Institut Valencià d’Investigacions Agràries.

Maite Cháfer ha explicat que des del seu origen en 1868 l’objectiu comú de totes les entitats precursores de l’actual IVIA, “ha sigut el de prestar un servei públic a la societat valenciana, fent front als problemes del sector agrari a través de la generació de nous coneixements, l’experimentació i la innovació, sempre amb la mirada posada en la transferència de resultats i la seua aplicació pràctica a l’agricultura i ramaderia”.

En aquest sentit, la vicepresidenta del consell rector de l’IVIA ha reconegut “l’esforç de diverses generacions d’investigadors, tècnics i personal administratiu que han aconseguit que hui dia l’IVIA siga un centre d’investigació de reconegut prestigi internacional”.

La regidora de Cultura, Gloria Tello, ha manifestat que per a la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, “és tot un honor acollir en una de les nostres sales del Museu de Ciències Naturals aquesta exposició temporal demostrant, una vegada més, el nostre compromís ferm amb la promoció de l’avanç científic i el progrés social”.

Exposició itinerant ‘Passat, Present i Futur de la Investigació en el IVIA’ és una exposició itinerant de caràcter eminentment gràfic i en la qual estan presents equips i materials que van servir i serveixen als científics a desenvolupar nous coneixements per a la nostra agricultura.

L’objectiu principal és mostrar al públic interessat la història dels organismes que han precedit a l’IVIA, destacant els assoliments aconseguits, així com els nous projectes dirigits a millorar i a fer front als nous reptes i problemes que presenta la nostra agricultura i el nostre medi ambient.

La mostra fa un recorregut pel passat, començant als Jardins del Real de València i es prolonga durant quasi un segle en la Granja de Burjassot, acabant en les actuals instal·lacions de Montcada, Sogorb i Sueca.

Durant aquest recorregut històric, es pot apreciar que el que va començar sent un xicotet camp per a l’aclimatació, l’experimentació i la difusió de noves tècniques i cultius, és hui dia un conjunt de centres d’investigació dotats amb modernes tecnologies, en els quals exerceixen la seua labor qualificats grups de tècnics i investigadors.

A més de mostrar els principals avanços científics de l’IVIA, l’exposició tracta de ressaltar l’esperit de col·laboració amb els productors agraris i amb la comunitat científica i l’impacte dels seus resultats en l’economia, la cultura i el paisatge agrari valencians.

Els visitants podran conéixer les iniciatives desenvolupades en relació amb el cultiu de molts dels nostres productes, com els cítrics, en el control de plagues i malalties de les plantes, en la producció, la sanitat i el benestar animal, en el maneig ecològic i eficient de l’aigua i el sòl, en el desenvolupament de mètodes de conservació de fruites i hortalisses, en el disseny de noves màquines agrícoles i en molts altres temes.

L’exposició està oberta des d’este dilluns fins al dia 2 de desembre en el Museu de Ciències Naturals situat al Jardí de Vivers de València. A Alacant es mostrarà del 28 de gener al 10 de febrer de 2019 i a Castelló del 18 de febrer al 3 de març. Aaltre estan previstos altres actes commemoratius del 150 aniversari de l’IVIA, com la Jornada de portes obertes de la seu de Montcada el pròxim 1 de desembre i la celebració d’un debat cientificotècnic els dies 17 i 18 de gener de 2019, en la seu de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre