Inicio Comunidad Valenciana Cultura inicia la restauració dels murals de Gastón Castelló i Manuel Baeza...

Cultura inicia la restauració dels murals de Gastón Castelló i Manuel Baeza al complex educatiu Monte Tossal d'Alacant

0

La Direcció General de Cultura i Patrimoni ha iniciat les obres de restauració dels deu murals dels artistes Gastón Castelló i Manuel Baeza del complex educatiu Monte Tossal d’Alacant.

Els quatre murals que signa Manuel Baeza se situen a la sala d’actes de l’edifici: dos a cada costat de l’entrada i els altres dos a un costat i a l’altre de l’escenari. Els murals són: ‘Tres xiquetes jugant’, ‘Dues xiquetes, cavall i pou’, ‘Senyora amb pardal en mà i branca d’olivera’ i ‘Senyora amb voladora en mà’.

A l’antic menjador, que ara està convertit en tres aules, es troben les pintures fetes per Gastón Castelló i diversos esbossos de motius florals, temes de desdejuni i berenars. Els murals són: ‘Xiquets menjant’, ‘Mestra amb xiquets’, ‘Xiquet amb cérvol’, ‘Fruitera amb xiquets’, ‘Pescador’ i ‘Pastor, mestra i xiquets’.

També es recuperaran les pintures ‘Àngels i serafins’ atribuïdes a Manuel Baeza que se situen a l’antiga capella del centre educatiu que es va fundar com un col·legi d’orfes de ferroviaris.

Tots els murals estan coberts d’una capa de pols i brutícia que ha anat formant un film de diferents grossàries, la composició del qual es basa probablement en partícules carbonoses, algeps i altres substàncies de naturalesa més o menys greixosa degudes a processos naturals d’acumulació de brutícia. En algunes zones s’han detectat taques o alteracions cromàtiques que poden deure’s a processos de condensació d’humitat en superfície.

La neteja dels murals i la reintegració cromàtica es fa seguint els criteris de mínima intervenció, de màxim respecte per l’original, de reversibilitat i de compatibilitat dels materials.

La recuperació d’aquestes pintures murals començarà a ser una realitat aquest estiu després de l’adjudicació dels treballs a l’empresa especialitzada en restauració d’art Arko 10 Obras y Servicios de Levante S.

L., per un import de 73.823,30 ? i seguint les pautes marcades per l’IVCR+i, que va fer els estudis previs d’investigació de l’estat dels murals.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre