Inicio Comunidad Valenciana El festival Polirítmia es presenta a València amb una doble vessant lúdica...

El festival Polirítmia es presenta a València amb una doble vessant lúdica i formativa

0


L’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat la primera edició de Polirítmia, el festival de músiques i danses mediterrànies que omplirà d’actuacions diferents espais de la ciutat de València del 2 al 8 de juliol. Polirítmia és un festival innovador perquè conjuga els vessants lúdic i formatiu, i ofereix, d’una banda, espectacles musicals i de dansa, i de l’altra, cursos adreçats al professorat, tant a docents de Primària com a professors d’ESO, de conservatori o també per al sector professional de la música.

La presentació del festival ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Cultura i Esports, Albert Girona; de la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete; del vicerector de la Universitat de València, Antonio Ariño; de la directora del CEFIRE de Torrent, Eva Martínez, i de Rafel Arnal, director artístic del festival.

Polirítmia està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, la Universitat de València, la Diputació de València, l’Ajuntament de València i la branca artística del Servei de Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb la col·laboració de Mostra Viva.

Una programació amb espais diversos En total, Polirítmia es compon de 15 espectacles que ompliran de música i festa el centre de València, amb diferents espais de celebració. La plaça de la Mare de Déu serà l’escenari de concerts, com ara el d’Els Jóvens i Krama el 6 de juliol o les sessions de DJ de música tradicional el dia 5, a més de sessions de ‘cant al ras’, entre altres activitats.

Leer más:  Morant agradece a Sánchez por continuar: "Para que la política útil prevalezca sobre el insulto y la intoxicación"

La plaça del Patriarca acollirà els espectacles ’12 Treballs d’Hèrcules’, amb Kontakte Percussió, i Mara Aranda el dia 6 de juliol, i ‘Teixint terres’ el dia 7 de juliol, a més del concert de Rascanya el dia 8, que posarà punt i final al festival.

A les Torres de Serrans es durà a terme la Trobada de Dolçaines el 6 de juliol i la Trobada de Muixerangues el dia 7. Per últim, un altre dels espais destacats de Polirítmia serà el claustre de La Nau, on tindran lloc els espectacles de Milo Ke Mandarini el 2 de juliol i Efrén López Quartet el 3 de juliol.

Pel que fa a les propostes formatives, Polirítmia disposa d’una àmplia oferta de cursos i tallers, que tindran lloc els dies 3, 4 i 5, després d’una jornada inaugural amb conferències i taules redones al voltant de les experiències educatives i les aplicacions pedagògiques de la música i la dansa mediterrània.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, ha explicat: «Hem impulsat Polirítmia amb la idea de recuperar un gran festival de música del Mediterrani. Els referents musicals actuals majoritàriament són d’origen anglosaxó i volem recuperar les sonoritats de la nostra música tradicional, no només com a espectadors, sinó també amb cursos de formació per a professionals, músics i públic en general, però especialment formant els formadors, per a apropar la tradició musical a escoles, instituts i conservatoris».

Leer más:  El Ayuntamiento de Alicante y la Universidad de Alicante establecen la Cátedra de Turismo Ciudad de Alicante con el objetivo de prever tendencias

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha incidit en l’important vessant formatiu del festival: «Conjugar en un mateix festival els vessants d’espectacles i de formació és una aposta important per innovadora i, alhora, perquè dona una dimensió més completa i enriquidora a les propostes».

El vicerector de Cultura de la Universitat de València, Antonio Ariño, ha afegit que, per a la Universitat de València, «sempre ha estat un objectiu destacat promocionar i difondre la música valenciana, un dels nostres béns culturals immaterials més importants. I, en aquest sentit, la Universitat de València, a través de La Nau, col·labora amb Polirítmia amb cinc concerts que es desenvolupen en el marc del festival Serenates. Dos tindran lloc al claustre de La Nau i tres a la plaça del Patriarca. La filosofia de la Universitat és «col·laborar amb el nombre més gran d’iniciatives culturals i ciutadanes a través d’aquest cor al centre de la ciutat i amb tres portes obertes a tota la ciutadania, que és el Centre Cultural La Nau», ha indicat.

Leer más:  La semana comienza en la Comunitat con cielo nuboso, lluvias y temperaturas bajando

Per la seua banda, i en referència a la participació de les diferents institucions en l’organització de Polirítmia, el diputat Xavi Rius ha explicat: «La Diputació és un puntal important en el suport a la música popular i tradicional, perquè en l’horitzó i projecció de la cultura no hem de deixar perdre els nostres referents bàsics».

Rafel Arnal, professor de la branca artística del Servei de Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i principal programador de Polirítmia, s’ha referit als principals puntals d’aquesta programació: «En destaquem la idoneïtat de treballar amb la resta de pobles mediterranis en la formació i la difusió de les cultures diverses que conformen aquest ramell geogràfic, polític i, per què no, poètic que és la Mediterrània, i també el fet que Polirítmia es caracteritza per complir amb la paritat de gènere en l’aspecte docent i professional, fet important que transcendeix l’aspecte musical i/o de la dansa i que volem fer palés any rere any».

Tota la informació de Polirítmia i dels seus continguts formatius pot trobar-se a poliritmia.ivc.gva.es. Les inscripcions per als tallers formatius es fan en fundaciouv.es.


- Te recomendamos -