Inicio Galicia Medio Ambiente busca mellorar o comportamento ambiental dos galegos convertendo os seus...

Medio Ambiente busca mellorar o comportamento ambiental dos galegos convertendo os seus xestos e esforzos en hábitos e costumes sustentables

0

A conselleira de Medio Ambiente e Ordenación do Territorio presentou esta mañá a campaña ‘Verdear é a actitude’, para que a poboación e os axentes económicos introduzan nas súas actividades habituais boas prácticas ambientais, co fin de mitigar os efectos do cambio climático

Empregar bolsas de tea reutilizables para levar o bocadillo ao colexio, dar preferencia a provedores próximos para reducir a pegada de carbono do transporte, planificar eventos aos que se poida acceder a pe, bicicleta ou en transporte público ou estudar os residuos que se xeran nun evento deportivo para instalar os puntos de recollida necesarios e precisos son algunhas das claves que a Consellería de Medio Ambiente e Ordenación do Territorio pretende instaurar como hábitos e costumes no conxunto da sociedade galega.

A conselleira de Medio Ambiente e Ordenación do Territorio, Beatriz Mato, presentou esta mañá a campaña Verdear é a actitude, coa que se pretende mellorar o comportamento ambiental dos galegos e converter os seus xestos e esforzos en hábitos e costumes sustentables que -a súa vez- sexan unha resposta á mitigación dos efectos do cambio climático. Esta campaña centrarase en catro ámbitos, como os eventos sustentables, o comercio, os encontros e eventos deportivos e a comunidade educativa.

Así o avanzou a conselleira de Medio Ambiente quen engadiu que é necesario que a poboación e os axentes económicos introduzan nas súas actividades habituais boas practicas ambientais; polo que se decidiu abordar as tarefas de sensibilización por sectores de poboación e por sectores económicos, xa que é “tan importante a mensaxe a transmitir como a forma de transmisión”.

Leer más:  El PSOE utiliza la comisión del Congreso como "cortina de humo" para evitar discutir el caso 'Koldo', según critica Rueda

Nese sentido creouse a marca Verdear, para facilitar a difusión de accións de concienciación medioambiental co mesmo fin e cuxa metodoloxía de traballo se centrará en elaborar Manuais de boas prácticas ambientais para cada un dos sectores, contactar cos principais axentes para difundir a mensaxe e dar apoio na posta en marcha de accións encamiñadas a implantar boas prácticas ambientais no sector.

Eventos sustentablesPara introducir a variable da sustentabilidade nos distintos eventos (festexos e actuacións) que se celebran ao longo da xeografía galega, a Consellería de Medio Ambiente apostou por redactar unha Guía de Eventos Sustentables. O obxectivo é integrar esta filosofía na planificación e organización deste tipo de eventos de gran proxección en Galicia, cos que se implantarán hábitos de produción e consumo responsables, tanto das empresas implicadas como de patrocinadores, voluntarios e público.

Con este tipo de accións minimízanse os impactos sobre a xestión dos residuos. Dado que se tratan de eventos que xeran grandes cantidades de residuos (plásticos, vidro, papel, materia orgánica, aceites…) inclúense medidas destinadas a fomentar a prevención, reutilización e separación; o aforro dos recursos, con medidas como o aproveitamento das horas de luz e os espazos abertos; o acceso a pe, en bicicleta ou o coche compartido, para reducir as emisións de CO2; así como apostar por alimentos de produción local.

A conselleira de Medio Ambiente destacou que xa se puxeron en marcha iniciativas que funcionan como referente e que deixan ver o éxito desta acción, como é a campaña Separar con xeito; que comezou en Xantares de Ourense e que consiste na colocación de contedores a modo de illas onde os cidadáns poden depositar os envases lixeiros e que son recollidos polos servizos municipais unha vez rematado o evento.

Leer más:  El gobierno se muestra "contento" de que finalmente estén disponibles los billetes de trenes Avril y critica que la Xunta no haya celebrado la noticia

Unha filosofía moi similar tamén se implantará na organización dos eventos deportivos, un sector transversal con capacidade para propiciar boas prácticas de sustentabilidade e para aumentar a sensibilidade e conciencia ambiental en todos os sectores sociais.

O obxectivo é mellorar a utilización de recursos e a prevención da xeración de residuos, emisións e ruído nos eventos deportivos celebrados en Galicia, permitindo minimizar no posible o impacto ambiental das instalacións e as actividades desenvolvidas nelas.

O Manual de boas prácticas ambientais, que neste caso concreto, estará dirixido tanto aos organizadores de eventos como aos participantes, proporá medidas para a reducir a xeración de residuos, minimizando o uso de materiais desbotables e fomentando a reutilización dos produtos, citou como exemplos Beatriz Mato.

Escola VerdeA conselleira de Medio Ambiente destacou que os cativos son o futuro, pero hoxe xa debemos implicalos neste reto; polo que Escola verde busca crear un proxecto para mellorar a educación ambiental de toda a comunidade educativa e minimizar o impacto ambiental das instalacións dos centros educativos e das actividades desenvolvidas neles.

Trátase de conseguir un cambio de comportamento dos escolares e dos profesores, con xestos tan doados como empregar unha bolsa de tea reutilizable para levar o bocadillo ao centro escolar, usar unha cantimplora ou botella reutilizable para levar zume ou batido ao recreo, evitar a mestura de residuos, pechar as fiestras cando a calefacción se atope acendida ou apagar as luces cando unha aula se atope baleira. Os reportes destes hábitos tradúcense en reducir o consumo de papel, a xeración de residuos e a enerxía en climatización das instalacións.

Leer más:  La asamblea del PSOE de Santiago propone a Nicolás González Casares como candidato a las elecciones europeas

Pequeno comercio e empresarios galegos en verdeBeatriz Mato explicou que a mellora do comportamento ambiental do comercio implicará modificar a súa sistemática de traballo; polo que tamén contarán cun apartado dentro do Manual de boas prácticas, no que se lle trasladarán aos pequenos comercios locais e os empresarios que poden facer para contribuír ao desenvolvemento sostible e frear o cambio climático.

Explicou que se deben afianzar xestos e prácticas que na actualidade empezan a realizarse, como cambiar as bolsas de plástico por outras solucións máis sustentables, reducir a cantidade de embalaxes, e dar preferencia a provedores próximos para reducir a pegada do carbono do transporte.

Para saber o punto no que se atopa o comercio elaboraranse catro auditorías de situación para ter un diagnóstico do sector en relación coas prácticas definidas no Manual e -a partir do resultados do mesmo- proporanse plans de acción realizables.

Recordou que o sector é un aliado no reto común de avanzar na cultura da sustentabilidade, tal e como demostra coa súa colaboración en iniciativas como o Proxecto Horeca, destinado a locais de hostalería, restauración e cáterin; nos que xa hai máis de 950 locais adheridos que desenvolven accións para fomentar a recollida de envases e diminuír a porcentaxe de impropios.


- Te recomendamos -