Inicio Comunidad Valenciana Transparència posarà en marxa un programa d'ajudes a joves per a participar...

Transparència posarà en marxa un programa d'ajudes a joves per a participar en projectes de cooperació internacional al desenvolupament

0

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació activarà en 2019 el ‘Programa Jovent Solidari Valencià’, una iniciativa per la qual es concediran ajudes a joves de la Comunitat Valenciana per realitzar una estada d’un mes col·laborant amb un projecte de cooperació internacional al desenvolupament.

Així mateix, entre les novetats previstes per a enguany, la Conselleria crearà la Càtedra Cooperació i Desenvolupament Sostenible, una iniciativa que té com a objectiu aprofundir en la investigació i els estudis especialitzats en l’àmbit de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible.

El ‘Programa Jovent Solidari Valencià’ tracta de promoure una experiència entre els i les joves valencianes que s’haurà de realitzar a països en vies de desenvolupament i en el marc de projectes cofinançats per la Generalitat i que estiguen en execució per part d’ONGD en els territoris escollits.

Com a complement a l’ajuda econòmica, les persones beneficiàries rebran, de manera prèvia a la seua incorporació al projecte, informació i orientació en la matèria. La iniciativa estarà dotada amb un pressupost de 60.000 euros per cobrir les despeses de les ajudes i de les activitats formatives.

Les persones que vulguen accedir a les ajudes hauran de complir una sèrie de requisits com, per exemple, estar empadronades en qualsevol municipi de la Comunitat amb una anterioritat mínima d’un any al moment de la publicació de la convocatòria de les ajudes al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, ser major d’edat i menor de 26 anys com a màxim l’1 de gener de l’any en què es convoquen, conéixer la llengua del país on es desenvolupe el projecte escollit per incorporar-s’hi i tindre una titulació acadèmica, qualificació professional, estar cursant estudis universitaris de grau o cicle formatiu superior, o bé tindre uns altres estudis que es consideren els més adequats per a la seua participació en els projectes que s’hagen triat.

Càtedra Cooperació i Desenvolupament Sostenible Pel que fa a la Càtedra Cooperació i Desenvolupament Sostenible, té com a objectiu aprofundir en la investigació i els estudis especialitzats en l’àmbit de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible i vol assolir aquesta meta des d’una òptica interdisciplinària comptant amb la col·laboració del món acadèmic -a través de les cinc universitats públiques valencianes, amb qui es signaran els corresponents acords-, les ONGD, els agents socials i polítics així com la pròpia societat.

De la mateixa manera, busca difondre el coneixement dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb especial atenció a qüestions com ara la lluita contra la pobresa, la defensa dels Drets Humans i les tres dimensions fonamentals de l’Agenda 2030: l’àmbit mediambiental, l’econòmic i la perspectiva social.

Les activitats previstes en el marc de la Càtedra Cooperació i Desenvolupament Sostenible s’organitzaran, d’una banda, dins del marc de la formació amb l’organització de jornades, conferències, classes magistrals o tallers, entre d’altres. D’altra banda, es fomentarà la investigació en Estudis del Desenvolupament i, per últim, la sensibilització i divulgació sobre les matèries de la cooperació i el desenvolupament sostenible. La iniciativa s’ha pressupostat en 140.000 euros.

La directora general de Cooperació i Solidaritat, Antònia Moreno, ha explicat que aquesta Càtedra serà una de les capdavanteres en aquesta matèria a tot Espanya, al mateix temps que ha assenyalat que la Comunitat Valenciana és la primera de l’Estat en assolir un acord del govern autonòmic per incloure els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 de manera transversal a les seues accions pel que respecta a la gestió pública.

«Necessitàvem una Càtedra de Cooperació perquè és un camp emergent i, per altra part, la investigació i la professionalització de la Cooperació requereix que hi haja un segment universitari dedicat específicament a generar i avançar coneixements i, a la seua vegada, a compartir-los», ha manifestat la directora general.

Moreno ha assenyalat que «respon a un compromís del Consell fer una tasca de sensibilització molt potent i necessària per a que totes les polítiques públiques i accions encaminades a millorar la vida de la ciutadania s’estenguen al conjunt de la societat».

La posada en marxa d’aquests plans es va aprovar i presentar en l’última reunió del Consell Valencià de Cooperació, on també es va decidir la realització d’una Trobada de Cooperació amb motiu de la celebració dels 30 anys de cooperació valenciana o el lliurament d’un Premi de Drets Humans.

Ajuda humanitària contra la violència de gènere a Àfrica D’altra banda, recentment es va aprovar també la inclusió en els pressupostos de la Conselleria d’una partida econòmica de 500.000 euros per sufragar una línia de lluita contra la violència de gènere a l’Àfrica. Concretament es treballarà per prevenir i mitigar la violència sexual i de gènere contra dones i població infantil als territoris del Sahel.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre