Inicio Comunidad Valenciana Naix Ikonic, el primer circuit de fotografia itinerant pel territori valencià, amb...

Naix Ikonic, el primer circuit de fotografia itinerant pel territori valencià, amb el suport del Consorci de Museus

0

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha presentat aquest matí el primer circuit de fotografia itinerant valencià, Ikonic.

Pérez Pont ha estat acompanyat pels directors dels festivals de fotografia: Tania Castro, directora de Photon Festival; Lucía Morate, directora de comunicació de Photo Alacant, i Daniel Belinchón, director d’Imaginaria, a banda d’Álex Pagán, representant de l’empresa Feedback Cultural, encarregada de la gestió del projecte.

Ikonic sorgeix de la unió dels tres festivals de referència de la Comunitat Valenciana, Imaginària, Photon Festival i PhotoAlicante, amb la idea de descentralitzar la cultura i fer que el millor del panorama fotogràfic actual puga gaudir-se fora de les grans ciutats i espais habituals, com són València, Alacant i Castelló.

Pérez Pont ha explicat que “el Consorci de Museus dóna suport a aquest projecte que sorgeix del teixit artístic valencià per a convertir-se en una plataforma per als creadors que treballen en l’àmbit de la imatge, una iniciativa que posa en valor la fotografia dins la cultura visual i que a més es constitueix com un gran projecte divulgatiu que vertebrarà el territori valencià estenent l’oferta cultural a altres localitats de les comarques de Castelló, València i Alacant”.

Gràcies a aquesta iniciativa, s’ofereix la possibilitat a diversos municipis de la Comunitat Valenciana d’acostar-se a l’obra de fotògrafs de la categoria de Javier Arcenillas, premi humanitari Luis Valtueña i nominat al millor reportatge de llarg recorregut pel World Press Photo d’aquest any. Així com la promoció de talents emergents com Carolina Diego.

A més d’exposicions, Ikonic ofereix xarrades, projeccions i tallers per a promoure la formació i la cultura visual dels fotògrafs professionals i de la societat en general.

Aquest nou projecte de divulgació cultural i educativa de la fotografia és el reflex d’una realitat social: el boom de la fotografia i la cultura visual impulsat per l’ús de les noves tecnologies i de les xarxes socials. El nombre d’imatges que usualment circulen pels mitjans, la seua difusió i l’augment del nombre de persones que s’identifiquen amb aquesta pràctica creixen de manera exponencial i converteixen el document fotogràfic en un símbol de la cultura contemporània.

Per tot això, Ikonic vol imbuir aquest fenomen d’un ingredient educatiu, alhora que contribuir a crear un turisme cultural de qualitat.

Daniel Belinchón, director d’Imaginaria – fotografia a la primavera de Castelló, ha ressaltat que “Ikonic és un mitjà ideal per a conéixer, donar suport i enriquir la producció i el consum cultural associat a la imatge fixa a les comarques valencianes”.

Així mateix s’ha presentat la que serà la primera residència artística per a fotògrafs i fotògrafes del territori valencià en què les candidatures seleccionades podran gaudir d’una beca d’estada i una aportació econòmica durant tres mesos, un mes per cada capital de província.

Tania Castro, directora de Photon Festival de València, ha declarat que “la unió fa la força és un dita que nosaltres volem convertir en un fet. Per això, a més d’Ikonic, creem la primera residència artística de fotografia per a 2019”.

Per la seua banda, Lucía Morate, directora de comunicació de PhotoAlacant, ha deixat clar que “Ikonic és una proposta cultural, col·laborativa i oberta”.

Els tres festivals han fet insistència en la necessitat d’una gestió adequada i professionalitzada i per això van buscar Feedback Cultural, que gestionarà Ikonic.

“Prova del seu interés per la professionalització és la confiança que depositen en l’empresa Feedback Cultural, empresa de gestió cultural guardonada en dues ocasions amb les Ajudes d’Innovació Social de l’Ajuntament de València. Nosaltres, com a quart element, ajudarem a mantindre l’equilibri de la proposta i la seua distribució per les nostres comarques”, ha declarat Álex Pagán, representant de Feedback.

El projecte té el suport de les universitats, la Universitat de València, Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, així com el suport i col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, la qual cosa demostra la seua aposta per la cultura i les disciplines artístiques.

En la web del festival, ikonic.es, podran veure’s les pròximes convocatòries, ubicacions i també les propostes fotogràfiques, culturals i formatives que ofereix el circuit.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre