Inicio Comunidad Valenciana Marzà: ‘Millorem les condicions laborals del professorat a pesar de les limitacions...

Marzà: ‘Millorem les condicions laborals del professorat a pesar de les limitacions per l’infrafinançament al qual ens sotmet el Govern d’Espanya’

0

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler, han presentat sis mesures per a continuar amb la millora de les condicions laborals del professorat valencià.

Segons el conseller, “adoptem una sèrie de mesures per a continuar avançant en la millora de la qualitat de l’educació. Ho fem amb les eines i el pressupost de què disposem, molt a pesar de les limitacions derivades de l’infrafinançament de la Generalitat per part del Govern d’Espanya”.

En aquest sentit, el responsable d’Educació ha recordat que “el nostre ritme d’actuació és ràpid i voldríem que ho fóra més encara i això seria possible si disposàrem d’un finançament just. No obstant això, l’honestedat i l’eficàcia en la gestió ens han permés establir mesures com l’obertura dels menjadors escolars al juny i al setembre, l’increment de les beques de menjador, amb més de 124.000 alumnes beneficiats aquest curs, 40.000 més que en 2015, o la posada en marxa de Xarxa Llibres, que suposa que 380.000 alumnes no han de pagar hui pels seus llibres de text”.

Miquel Soler ha explicat que “som conscients de les tasques burocràtiques que recauen en el conjunt del professorat i especialment en els equips directius dels centres, una qüestió que volem millorar i corregir. És per això que presentem un paquet de sis mesures per a millorar les condicions laborals dels docents de manera progressiva, que repercutiran al seu torn en la millora del funcionament dels centres educatius”.

Paquet de mesures de millores laborals per al professorat Els màxims responsables d’Educació han exposat les línies d’actuació que s’activaran a partir del pròxim curs escolar.

La primera serà la progressiva recuperació de la figura del tutor generalista en tots els grups de Primària: “Al setembre de 2018, al voltant del 50 % dels col·legis d’Infantil i Primària tindran tutor generalista en tots els grups d’Educació Primària”, ha destacat Marzà, i ha recordat que “aquesta mesura plasma clarament el nostre esforç progressiu per recuperar les retallades de l’antic govern”.

Vicent Marzà ha volgut destacar que “cal dialogar, exigir i reclamar la millora del finançament autonòmic perquè les diverses mesures les podem dur a terme amb més celeritat, ja que l’actual sistema de finançament per part del Govern estatal ens limita”.

En aquest sentit, Miquel Soler ha apuntat la segona de les noves mesures que es duran a terme a partir del pròxim curs: “Continuarem exigint al Ministeri d’Educació la derogació del Reial decret 14/2012, que incrementa les hores lectives del professorat de Secundària de 18 a 20 hores. Mentres es mantinga vigent aquest reial decret, reduirem progressivament les hores lectives de tot el professorat de Secundària per a facilitar les tasques de coordinació i treball en equip”.

En concret, la segona mesura es concretarà en el curs 2018-2019 amb l’aplicació d’una hora de reducció de l’horari lectiu al professorat tutor de l’ESO, al que imparteix àmbits en la Formació Professional Bàsica, en el PMAR i en el Programa de reforç de 4.º d’ESO, i al professorat que impartisca els tallers de reforç, els tallers d’aprofundiment i els projectes interdisciplinaris regulats en el decret que estableix el currículum de Secundària i Batxillerat.

En tercer lloc, s’ha anunciat que tots els docents funcionaris de carrera podran participar en el procés d’adjudicació de vacants del mes de juliol, a través de la convocatòria de comissions de servei, a fi de poder aproximar-se al seu municipi de residència. Aquesta convocatòria es publicarà el pròxim 4 de maig de 2018.

El quart eix d’actuació aprofundeix en la reducció de les tasques burocràtiques del professorat. En el curs 2018-2019 s’incorporaran auxiliars administratius a 80 col·legis d’Educació Infantil i Primària, que se sumen als existents ja en 164 escoles aquest curs. A més, es revisaran les instruccions d’inici del curs 2018-2019 i es negociarà el contingut dels nous reglaments orgànics dels centres de les diferents etapes educatives durant el curs 2018-2019.

La cinquena mesura se centra en la reducció progressiva de la ràtio en les diferents etapes educatives. En el curs 2018-2019 ja es disposarà d’un 90,2 % de les aules de les escoles amb alumnes per sota de la ràtio establida. En els instituts el percentatge se situarà en el 97,4 % dels grups.

Finalment, el pròxim curs s’incrementarà el nombre de centres en què s’escometen les reformes i construccions necessàries a través del Pla Edificant. Després de les reunions mantingudes amb els diferents ajuntaments, a finals de 2018 més de 400 centres tindran aprovades diverses intervencions de reformes, ampliacions i noves construccions.

Balanç de millores laborals dels tres últims cursos Vicent Marzà i Miquel Soler han fet un balanç de millores educatives dutes a terme durant aquests tres últims cursos i que ja han tingut una repercussió positiva respecte a les condicions del professorat.

Han apuntat a l’ampliació de l’oferta educativa gratuïta en el tram d’Infantil de dos anys, que el pròxim curs disposarà de 134 aules, amb una persona docent i una persona educadora, la qual cosa suposa 268 llocs de treball. En aquest sentit, s’ha recordat també l’ampliació de plantilles en Formació Professional, amb la implantació en tres cursos de 190 nous cicles formatius.

Pel que fa a la reducció progressiva de la ràtio en totes les etapes educatives, en el curs 2017-2018 aquesta ja està aplicada en els dos cursos de Batxillerat i Formació Professional de Grau Mitjà i Grau Superior. A l’inici del curs 2018-2019 s’haurà aconseguit en la seua totalitat en Educació Infantil i en els tres primers cursos d’ESO.

Les diferents mesures dirigides a millorar i reforçar la formació de l’alumnat ha suposat també un increment de plantilles als centres. Cal recordar que en el curs actual hi ha 2.112 docents per al Pla d’actuació per a la millora (PAM), amb una inversió de més de 84 milions d’euros. Així mateix, el nou decret de currículum de Secundària i Batxillerat, acabat de publicar, incorpora tallers de reforç i aprofundiment en totes les àrees, així com projectes interdisciplinaris en ESO i Batxillerat.

La posada en marxa de les diferents mesures abans assenyalades ha suposat l’increment de més de 4.000 places de professorat en els dos últims cursos. Amb l’increment previst per al pròxim inici de curs s’haurà superat el nombre de docents existents abans de l’inici de les retallades produïdes en les legislatures anteriors.

En un altre ordre de coses, s’ha incrementat l’autonomia de gestió econòmica dels centres. En 2015 els centres podien gastar en reformes i equipament entre 9.285 i 12.380 euros, segons el nombre d’unitats educatives. En 2018, tots els centres poden gastar fins a 50.000 euros i es poden sumar 30.000 més amb autorització de la direcció territorial corresponent.

D’altra banda, actualment les substitucions del professorat se situen en una mitjana de 9 dies, menys de la meitat que en 2015, que es tardava una mitjana de 23 dies a substituir un docent.

S’ha treballat intensament per a aconseguir que els funcionaris de carrera obtingueren destinació definitiva en finalitzar el període de pràctiques.

S’han regulat les comissions de servei per a ocupar places específiques, així com les que es concedeixen per motius de malaltia o causes socials. En el curs 2017-2018 hi ha 3.434 professors i professores en comissió de serveis a través d’aquesta convocatòria.

A més, el professorat interí ha tornat a cobrar els mesos d’estiu i, per primera vegada, està cobrant els sexennis.

A tot això se suma la convocatòria de 13.000 places en les oposicions dels pròxims quatre anys.

Finalment, s’està duent a terme un intens treball en la formació del professorat. En el curs 2017-2018 s’ha duplicat la xarxa de Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius (Cefire). S’ha passat de 9 a tindre 18 Cefire, 11 d’aquests generals i 7 específics de diversos àmbits de coneixement. Això ha suposat també l’increment de la plantilla de formadors, que ascendeix a 224, el doble que en 2015, amb un pressupost de 21 milions d’euros, un 133% més que fa tres anys.

A més, s’ha intensificat la formació del professorat en llengües, tant en metodologies, mitjançant el Cefire de Plurilingüisme, com en l’aprenentatge de l’anglés. Aquest curs més de 10.000 docents estan fent cursos d’anglés gratuïts a les EOI i aquest estiu 1.000 docents faran estades formatives a Irlanda i Gran Bretanya.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre