Inicio Comunidad Valenciana L'IVCR+i finalitza la restauració de les pintures rupestres de la Galeria del...

L'IVCR+i finalitza la restauració de les pintures rupestres de la Galeria del Roure de Morella

0


L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació ha finalitzat els treballs de restauració de les pintures rupestres de la Galeria del Roure (Morella) que han permés recuperar un dels conjunts més destacats de l’art rupestre llevantí, Patrimoni Mundial de la Unesco.

L’abric va ser descobert l’any 1917 per Juan José Senent i estudiat per Eduardo Hernández Pacheco, de la Comissió d’Investigacions Prehistòriques de Madrid. Una de les seues escenes, la que representa l’enfrontament armat de set arquers, és una de les primeres representacions de la guerra de la prehistòria europea, que va passar a convertir-se en icona de referència de l’art rupestre llevantí.

En les dècades següents el conjunt va ser objecte de nombroses visites i també de pràctiques nocives com la humectació de les parets per a afavorir la visibilitat de les pintures; una pràctica que va afavorir processos d’alteració de la roca que van portar a l’ocultació total de les pintures davall d’una veladura de sals.

Durant tres mesos, tècnics de l’IVCR+i han treballat en la restauració del conjunt per a eliminar les veladures que limitaven la visibilitat de l’escena i consolidar els suports més inestables. Els treballs de restauració han anat precedits d’una anàlisi integral del conjunt; de la roca suport i de les mateixes pintures rupestres per a determinar-ne la composició.

Hui les pintures rupestres de la Galeria del Roure es poden contemplar amb la mateixa definició que en els dies posteriors a ser descobertes, fa ara un segle.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre