Inicio Comunidad Valenciana L’IVC presenta a la Filmoteca una sessió de curts històrics d’animació i...

L’IVC presenta a la Filmoteca una sessió de curts històrics d’animació i el llargmetratge animat ‘Loving Vincent’

0

L’Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca el dijous, 19 d’abril, a les 19.00 hores, la sessió «Del pinzell al píxel: les mil i una tècniques de l’animació», dins del cicle «Bàsics Filmoteca. Del cinetoscopi a l’smartphone: cinema i tecnologia».

Les directores valencianes d’animació María Lorenzo i María Trénor seran les responsables de la presentació de la sessió i del col·loqui posterior amb el públic de la Filmoteca. El programa «Del pinzell al píxel: les mil i una tècniques de l’animació» podrà tornar a veure’s el divendres 20 d’abril, a les 18.00 hores.

«Del pinzell al píxel: les mil i una tècniques de l’animació» és una selecció de curtmetratges en la qual estan presents algunes de les obres més importants de la història del cinema animat, des dels seus orígens en la primera dècada del segle XX, amb ‘Fantasmagorie’ (1908), d’Émile Cohl, i ‘El escultor moderno’ (1908), de Segundo Chomón.

També hi figuren els dibuixos animats de Tex Avery i Chuck Jones; les obres de mestres de la tècnica de la ‘stop-motion’ com Jan Svankmajer, els germans Quay, els estudis Aaardamn o Raoul Servais; la pintura directa sobre el cel·luloide de Norman McLaren i Evelyn Lambart; les siluetes animades de Lotte Reiniger, i l’animació digital de John Lasseter.

Es tracta d’un recorregut pel cinema experimental, la publicitat, el vídeo musical o la producció de Hollywood que demostra l’aportació creativa de l’animació a la història del cinema.

‘Loving Vincent’

Al costat d’aquesta selecció de curtmetratges, també podrà veure’s ‘Loving Vincent’ (2017), de Dorota Kubiela i Hugh Welchman, una pel·lícula d’animació sobre Vincent Van Gogh en la qual cada fotograma és un quadre tal com el pintor holandés l’haguera pintat.

Els seus 80 minuts de durada estan compostos per 56.800 fotogrames que han sigut pintats a l’oli, un a un, per una gran quantitat de pintors al llarg de diversos anys, tots inspirant-se en l’estil de Van Gogh.

Es tracta d’una proposta visualment hipnòtica, que parteix de la rotoscòpia, una tècnica d’animació que consisteix a filmar actors i actrius de carn i os per a convertir després les imatges en pintures dotades de moviment.

‘Loving Vincent’ podrà veure’s el divendres 20 d’abril a les 20.00 hores i el diumenge 22 d’abril a les 18.00 hores.

Bàsics Filmoteca

En aquesta edició, «Bàsics Filmoteca» se centra en l’evolució tecnològica del cinema des dels seus inicis fins a l’actualitat. El cicle es distribueix en blocs temàtics en els quals s’aborden aspectes d’aquesta evolució. En aquesta ocasió, el cicle analitza l’evolució de les tècniques d’animació a través del programa de curts històrics i de ‘Loving Vincent’.

Les sessions de cicle «Bàsics Filmoteca» se celebren els dijous a partir de les 19.00 hores, estan centrades en la revisió de la història del cinema i són d’un marcat caràcter reflexiu i pedagògic, ja que compten amb una presentació i un col·loqui a càrrec d’un especialista cinematogràfic.

Igual que en les anteriors edicions, algunes de les pel·lícules són presentades per crítics de la revista ‘Caimán Cuadernos de Cine’, col·laboradora del projecte. L’entrada de les sessions dels dijous és gratuïta amb la presentació del carnet d’estudiant.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre