Inicio Comunidad Valenciana L’Institut Valencià de Cultura incrementa un 26,58% les ajudes al foment de...

L’Institut Valencià de Cultura incrementa un 26,58% les ajudes al foment de les arts escèniques

0

L’Institut Valencià de Cultura ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la convocatòria de subvencions per al foment de les arts escèniques per al sector teatral i circense. Es tracta d’un total de 2.539.248 euros, un 26,58% més que l’any passat, que es distribuiran en huit modalitats d’ajudes.

Aquestes subvencions tenen com a finalitat fomentar les arts escèniques i contribuir al manteniment i la consolidació de companyies i grups de teatre i circ de caràcter professional, desenvolupar i promocionar qualsevol tipus d’activitat, festival o certamen, i donar suport a l’activitat escènica i la seua difusió.

A més, amb les ajudes es vol fomentar la cooperació entre agents i entitats en el sector de les arts escèniques, d’àmbit públic o privat, per a consolidar-lo en el territori valencià, amb la finalitat última que la ciutadania valenciana puga disposar d’una oferta diversificada i de qualitat.

La convocatòria s’emmarca en el Pla de xoc de les arts escèniques ‘Fes Cultura’, amb què Cultura de la Generalitat pretén millorar la gestió de la política cultural valenciana. Una aposta pel sector del teatre i del circ i pel foment de les programacions.

Modalitats d’ajuda La convocatòria actual consta de huit modalitats: ajudes a la creació de literatura escènica, ajudes a la producció de teatre o circ, ajudes a les gires d’empreses de teatre i circ, ajudes a projectes emergents de producció escènica, ajudes a la programació en sales d’exhibició, ajudes a entitats sense ànim de lucre, ajudes a la formació, investigació i edició, i ajudes per a la realització de festivals i mostres escèniques.

Les ajudes a la creació de literatura escènica tenen com a objectiu potenciar la creació d’autors i autores que desenvolupen la seua activitat al territori valencià, tant en valencià com en castellà, als efectes de la seua producció o posada en escena. Per a aquesta modalitat es destinaran un màxim de 42.000 euros, amb una quantia individualitzada màxima de 3.000 euros.

Pel que fa a les ajudes a la producció de teatre i circ per a un muntatge concret, busquen donar suport a la tasca creativa dels espectacles produïts en les nostres comarques per a possibilitar una oferta diversificada i de qualitat. Consisteix en una ajuda per a la producció d’un muntatge, incloent-hi l’estrena de l’espectacle, que haurà de tindre lloc, com a màxim, dins del primer trimestre de 2019. Les ajudes disposen d’un pressupost de 815.000 euros i la quantia màxima individualitzada és de 40.000 euros.

Per a les ajudes a gires d’empreses de teatre i circ, es concediran un total de 300.000 euros i la quantia màxima individualitzada serà de 25.000 euros. La modalitat tracta de donar suport a l’exhibició i la distribució de fins a tres muntatges teatrals o circenses, produïts en territori valencià, a l’Estat espanyol i a l’estranger.

Amb la modalitat d’ajudes a projectes emergents de producció escènica es tracta de possibilitar la creació de produccions de teatre i circ a companyies professionals de recent creació o en vies de consolidació, així com a professionals que, sense disposar d’una estructura empresarial estable i amb activitat continuada, decideixen posar en marxa de manera puntual un projecte de producció. Per a aquesta modalitat es destina un pressupost total de 155.248 euros i es podran percebre individualment un màxim de 20.000 euros.

En relació a les ajudes a les entitats sense ànim de lucre, l’objectiu de les quals és potenciar les activitats d’arts escèniques que fan associacions i altres entitats com federacions o agrupacions valencianes que promouen, difonen i consoliden el teatre i el circ, especialment aquell de caràcter professional. Amb 136.000 euros de pressupost, aquestes ajudes tenen un límit de quantia individualitzat de 20.000 euros.

Així mateix, les ajudes a la formació, investigació i edició, que tenen com a finalitat potenciar el reciclatge, la formació i la investigació dels professionals valencians del teatre i del circ, així com possibilitar l’edició i la difusió general de les arts escèniques, com ara treballs d’investigació, literatura dramàtica o revistes d’arts escèniques, entre d’altres, realitzats en 2018. Per a aquesta modalitat s’assignen 28.000 euros, que es distribuiran individualment en un màxim de 5.000 euros.

Finalment, també es convoquen ajudes per a la realització de festivals i mostres escèniques amb l’objectiu d’incrementar qualitativament i quantitativament aquests certàmens, de caràcter temàtic o monogràfic, i diferenciar-los de la programació regular anual d’arts escèniques, a fi d’aconseguir més projecció, presència i difusió al territori valencià. Aquesta modalitat disposarà de 263.000 euros i la seua quantia individualitzada màxima serà de 50.000 euros.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre