Inicio Comunidad Valenciana L'exposició 'Elles tenen la fórmula' reivindica a les principals científiques en la...

L'exposició 'Elles tenen la fórmula' reivindica a les principals científiques en la història de la química

0


La Ciutat de les Arts i les Ciències acull esta setmana diverses iniciatives que destaquen el paper de la dona en la ciència. Dijous,7 de març, s’inaugura l’exposició gratuita ‘Elles tenen la fórmula’, sobre les dones científiques que van dedicar el seu treball al desenvolupament de la química. A més de coincidir amb la setmana del Dia Internacional de la Dona Treballadora, la mostra invita al visitant a celebrar que 2019 és l’Any Internacional de la Taula Periòdica, l’establiment de la qual per Mendeléiev fa 150 anys va ser fonamental per al desenvolupament de la química actual.

Aquest dilluns, 4 de març, el Museu de les Ciències acull l’I Congrés Nacional ‘La Dona en l’Enginyeria, la Tecnologia i la Indústria’, organitzat per la Reial Acadèmia d’Enginyeria, que compta amb el suport del Fòrum Enginyeria i Societat. Esta jornada, que se celebra en l’Auditori Santiago Grisolía, respon a l’objectiu estratègic de reconéixer i promocionar el talent femení en les àrees STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

El dimarts 5 de març, dins del cicle ‘Actualitat’ de conferències, tindrà lloc la xarrada ‘L’univers de vidre. La història de les dones de Harvard’ que ens van acostar les estreles» a càrrec de l’escriptora i divulgadora científica nord-americana Dava Sobel. L’entrada és de lliure accés, prèvia inscripció, i se celebrarà en l’Auditori del Museu a partir de les 19.00 hores. Esta conferència forma part de «Els Debats del Magnànim» de la Institució Alfons el Magnànim i serà presentada per Vicent J. Martínez, catedràtic d’Astronomia de la Universitat de València i director de l’Institut de Ciències Físico-Naturals de la Institució Alfons el Magnànim.

Dones en la Química ‘Ellas tenen la fórmula’, que s’ubicarà a partir del dijous, 7 de març, en el Passeig del Túria, entre els passejos de l’Hemisfèric i el Palau de les Arts, de lliure accés al públic, consta de 24 panells retroil·luminats dedicats a científiques la investigació del qual va resultar transcendental per al desenvolupament científic de l’alquímia en primer lloc i després de la química. L’exposició descriu el treball de 39 dones des de Tapputi-Beletakallim (1200 a. C.), considerada la primera química de la història, fins a jóvens promeses de l’actualitat com Cristina Nevado (Madrid, 1977).

Entre altres destacades dones, ‘Elles tenen la fórmula’ rendix homenatge a la premi Nobel Marie Curie, que va descobrir el ràdio i el poloni, la química Rosalind Franklin el treball de la qual va ser transcendental en els estudis d’ADN, i Margarita Salas, primera dona a ingressar en l’Acadèmia de Ciències d’EE.

UU.

El mateix dia, i per a continuar amb la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica, la Ciutat de les Arts i les Ciències organitza ‘Pregunta-li a un científic’, on els estudiants podran plantejar a Miguel Ángel Sierra, director del grup de Química Bio-Organometálica de la Universitat Complutense de Madrid (grup d’Excel·lència) i coordinador del Centre d’Investigació en Química Avançada (CINQA-ORFEO) totes les preguntes relacionades sobre este tema.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre