Inicio Comunidad Valenciana L'exposició 'Dones impressores' reivindica el treball de la dona en les arts...

L'exposició 'Dones impressores' reivindica el treball de la dona en les arts gràfiques valencianes

0

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu mostra el treball de la dona en la impremta valenciana, moltes vegades amagat i invisibilitzat, a pesar de la importància de les produccions que elles van traure a la llum, en una exposició que té com a títol ‘Dones impressores’.

Bona part de les obres més rellevants de la història del llibre valencià van veure la llum gràcies a dones. No obstant això, el costum social de no citar-les pel seu nom, sinó com a «viuda de» han amagat aquesta tasca.

Fins al 16 de juny es pot visitar a la Biblioteca Valenciana l’exposició que rescata de l’oblit figures com Francisca López (viuda de Lope de la Roca), Jerònima Galés (viuda de Joan Mey i de Pedro de Huete), Isabel Ana Sebastián (viuda de Lucas Fuster), Josefa Escuder (viuda de Francisco Ciprés), Isabel Juan Vilagrasa (viuda de Francisco Mestre), Josefa Avinent (viuda de Benito Macé), Margarita Veo (viuda d’Antonio Bordazar), Antonia Gómez (viuda de José Jaime de Orga) o Vicenta Devís (viuda d’Agustín Laborda y Campo), una quarantena de dones impressores d’entre els segles XV i XIX de tot el territori valencià.

En la mostra s’inclouen 87 obres impreses entre els segles XV i XIX, totes dels fons de la Biblioteca Valenciana. Així mateix, s’ha dedicat l’apartat de fons gràfic, amb 14 imatges, a fotògrafes que van treballar en la València del segle XIX, moltes vegades sota la fórmula «? i senyora». Finalment, l’apartat de fons modern, amb 12 peces, està dedicat a editores valencianes del segle XX.

L’exposició ha sigut comissariada per Emma Gómez-Senent i organitzada per la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu. En el muntatge ha col·laborat la Subdirecció General de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració.

L’entrada és lliure i gratuïta, de dimarts a divendres de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores. Els dissabtes, diumenges i festius oberts (19 de març, Divendres Sant, 1 de maig), d’11 a 14 hores. L’exposició també disposarà de visites guiades per a grups, que es poden concertar per mitjà del web de la Biblioteca Valenciana: consultar ací.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre