Inicio Comunidad Valenciana La Inspecció de Treball inicia la primera campanya contra l’economia irregular a...

La Inspecció de Treball inicia la primera campanya contra l’economia irregular a la Comunitat amb la col·laboració d’empreses i agents socials

0

La Inspecció de Treball i Seguretat Social ha engegat per primera vegada una campanya contra l’economia irregular a la Comunitat Valenciana amb la col·laboració d’empreses, sindicats i ciutadania. Es tracta d’una actuació inèdita en la qual els agents socials més representatius (UGT, CCOO i CEV), a través del Consell Tripartit, han proposat una programació de campanyes a la Inspecció.

El Consell Tripartit és l’òrgan de la Generalitat d’assessorament i consulta en matèria de relacions laborals, ocupació i negociació col·lectiva. Està integrat per representants de l’administració del Consell, de les organitzacions sindicals i de les associacions empresarials més representatives de la Comunitat.

La campanya contra l’economia irregular es desenvoluparà la primera quinzena d’abril en polígons industrials d’Alacant, Castelló i València, posant l’accent principalment en el sector tèxtil. L’operació consisteix en una intervenció integral, integrada i multisectorial, amb dos objectius fonamentals: donar resposta al problema específic de l’economia submergida a la Comunitat així com als fraus en la contractació i la conscienciació sobre les conseqüències d’aquesta activitat irregular.

Leer más:  Ford asignará a la fábrica de Almussafes un nuevo vehículo que "mantendrá suficiente carga de trabajo"

Les actuacions que comprèn són: control d’ocupació, verificació de la contractació, de la correcta gestió de prevenció de riscos laborals, així com la constatació d’accions amb perspectiva de gènere, com la comprovació dels protocols contra l’assetjament, entre altres mesures.

Per a aquesta actuació contra l’economia irregular, els sindicats han participat en el Pla d’Actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social mitjançant propostes d’àmbits concrets d’actuació.

La directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno ha subratllat la importància de la col·laboració dels agents socials «per a aconseguir que la lluita contra l’economia submergida siga més eficaç». Cristina Moreno espera que aquesta cooperació amb els sindicats i les empreses es mantinga per al desenvolupament d’actuacions posteriors perquè «fer front a l’economia irregular és responsabilitat de tots».

El propòsit de la campanya d’abril és «evitar que es produïsquen pràctiques irregulars, que a més afecten a qüestions com la prevenció de riscos laborals», ha explicat Moreno.

El Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Servef) s’encarregarà de redactar informes sobre les altes o incidències en la contractació que es detecten durant el període d’execució en el qual es duga a terme la campanya. A més, el Servef realitzarà un seguiment de les altes que es produïsquen en la Seguretat Social.

Leer más:  La Comunitat Valenciana cierra 2023 como la más endeudada en relación a su PIB

La lluita per la conscienciació social Amb aquesta iniciativa, el Consell pretén destacar la labor de l’actuació inspectora i fomentar una major relació entre les administracions competents, el personal tècnic, les empreses i els agents socials.

La campanya de la Inspecció de Treball també té un marcat caràcter divulgatiu i està orientada a la ciutadania perquè «és necessària la conscienciació social en tota la Comunitat per a fer front als llocs de treball clandestins i l’evasió fiscal», ha expressat Cristina Moreno.

El problema és que part de la societat valenciana no és conscient de les conseqüències de les activitats econòmiques irregulars. «La població ha d’entendre que l’evasió fiscal de l’economia oculta perjudica a la societat en el seu conjunt perquè els diners que no es recapten no es poden destinar als serveis públics», ha exposat la directora general de Treball i Benestar Laboral.

Per açò, des del Consell continuen apostant per la cultura preventiva i per fer pedagogia: «Hem de conscienciar a la societat sobre la xacra de l’economia submergida, perquè no presenta beneficis, solament inconvenients per a la ciutadania. Hem d’estar units contra ella», ha indicat Moreno.

Leer más:  CCOO considera "injustificado" suspender los procesos selectivos en À Punt y no descarta acciones judiciales

A aquest efecte, es difondrà el resultat d’aquesta campanya i les següents que es realitzen per a maximitzar el resultat de les actuacions. La Generalitat espera que, en donar a conèixer aquestes campanyes, la ciutadania prenga consciència de la necessitat del compliment de la legislació.


- Te recomendamos -