Inicio Comunidad Valenciana La Biblioteca Valenciana exposa les cartilles infantils i llibres il·lustrats antics amb...

La Biblioteca Valenciana exposa les cartilles infantils i llibres il·lustrats antics amb què s’ensenyava a llegir

0


La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu obri una exposició amb documents que mostren els diferents mètodes que s’utilitzaven per a ensenyar a llegir des del segle XVIII fins als nostres dies.

En total s’exhibeixen un centenar de documents que es poden visitar a la sala permanent d’exposicions del monestir de Sant Miquel dels Reis fins al mes de juny.

Des del mètode de lectura de ‘La perinola’ fins a les famoses cartilles de lectoescriptura Rubio, la mostra ‘Crèixer llegint’ ofereix una àmplia mostra de cartilles infantils, sil·labaris, abecedaris, contes il·lustrats, auques, cromos i fitxes educatives que complien la mateixa funció en diverses èpoques de la història.

El joc de ‘La perinola’ de 1791 és el document més antic de la mostra, mitjançant el qual es gratificava amb dolços quan el xiquet aprenia «una letra, los números y las señales de puntuación». També es mostra el ‘Silabario pintoresco para niños’ de 1880, una auca amb la qual es juga amb les imatges per a aprendre les lletres.

Leer más:  El Partido Popular de la Comunidad Valenciana demanda a Sánchez que se presente y no espere hasta el lunes para decir si "somos dignos de su presidencia"

En el segle XX es van popularitzar les cartilles infantils com els mètodes més habituals. De 1933 és ‘El primer llibre per a infants’, de Lambert Castelló i Emili Beut, amb dibuixos de Ramón Temprado, que es va imprimir a València per a ensenyar valencià als més menuts.

Altres materials exposats són la cartilla ‘Aprendo’ de 1961, l’enciclopèdia infantil de Félix Martí (1973), la de Federico Torres (1945), articles d’opinió sobre l’educació infantil de signatures prestigioses com Carmen Laforet i llibres infantils i juvenils, entre els quals destaca ‘El Quijote para niños’ de 1904.

També hi ha una àmplia representació de llibres mòbils, encunys i desplegables dels anys 50 de contes infantils com ‘La Bella Durmiente’ o ‘Caperucita encarnada’, i cromos de ‘Pulgarcito’, plens de colors atractius per als lectors novells.

De manera complementària, la sala ha sigut decorada amb cartells de campanyes d’animació a la lectura que porten la signatura d’Arturo Ballester i Manolo Boix.


- Te recomendamos -