Inicio Comunidad Valenciana Els llamps produïxen entre un 15% i un 39% dels incendis forestals...

Els llamps produïxen entre un 15% i un 39% dels incendis forestals entre 2007 i 2017 a la Comunitat Valenciana

0


Els llamps han produït entre un 15% i un 39% dels incendis forestals durant l’última dècada a la Comunitat Valenciana. L’augment dels fenòmens generadors de rajos va en augment com un dels efectes del canvi climàtic.

Entre 2007 i 2017, des dels observatoris forestals de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural s’han detectat 216 incendis provocats per llamps, i altres 116 detectats per les unitats mòbils i agents mediambientals.

Els avisos donats per particulars han augmentat també en els últims anys al generalitzar-se l’ús dels mòbils. S’han rebut més de 400 cridades de particulars que van detectar un fum generat per llamp. La resta d’avisos s’han donat per altres mitjans que participen en la detecció com els cossos i forces de seguretat i vols d’aeronaus.

Amb l’objectiu d’avançar en la millora del sistema de detecció dels impactes per rajos en terrenys forestals, la conselleria col·labora amb l’Agència Estatal de Meteorologia.

S’està estudiant quals són els llocs més idonis per a completar la xarxa de detecció ja existent, de manera que la informació que s’obtinga es concrete amb més precisió.

En l’actualitat, hi ha instal·lats en els observatoris forestals del Remei a Chelva (València) i de Santa Bárbara a Pina de Montalgrao (Castelló) dos equips de detecció de tempestes que permeten determinar en quin moment s’estan formant tempestes en l’àmbit del seu radi d’acció.

En breu es van a ubicar dos estacions de detecció més en proves en els observatoris forestals de Moluengo, en Villargordo del Cabriel i Serra Martés a Yátova, de manera que es puga realitzar triangulacions per a millorar la localització de possibles impactes de rajos.

Este mateix sistema s’ha inclòs en els projectes que existixen en marxa d’adequació de huit observatoris forestals més, tres a la província de València i cinc en la de Castelló.

En relació amb la prevenció de situacions en què es generen tempestats que puguen comportar la generació d’incendis per llamps, és fonamental el seguiment especial que es realitza a través del Pla de Vigilància Preventiva.

En els incendis produïts per llamps, les flames poden aparéixer en minuts, en funció de variables com la potència del llamp, les condicions ambientals d’humitat i la temperatura i la grossària de la fullaraca seca al seu voltant, o inclús poden tardar hores o dies a manifestar-se, tal com va ocórrer en l’incendi de Llutxent, que van passar diverses hores.

D’esta manera, no és genys estrany que ignicions per llamp d’una tempestat ocorreguda dies abans tarden els seus efectes posteriorment a manifestar-se.

Açò podria donar lloc a què si algú va estar transitant pel lloc d’aparició de les flames minuts abans que estes es produïren, pot veure’s en l’objectiu dels investigadors com a sospitós del sinistre.

Afortunadament, durant els últims 27 anys, des del Grup Operatiu d’Investigació d’Incendis Forestals (GOIIF) de la Conselleria s’han documentat sistemàticament els vestigis, indicis i mitjans de verificació necessaris, perquè ningú pague davant de la societat el que en estes ocasions és obra de la naturalesa.

Evolució dels incendis produïts per llamps a la Comunitat Valenciana:

– 2007: 17%

– 2008: 17%

– 2009: 25%

– 2010: 21%

– 2011: 17%

– 2012: 15%

– 2013: 23%

– 2014: 30%

– 2015: 39%

– 2016: 18%

– 2017: 24%

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre