Inicio Comunidad Valenciana El programa de residències de la Generalitat 'Cultura Resident' s'amplia a l'àmbit...

El programa de residències de la Generalitat 'Cultura Resident' s'amplia a l'àmbit estatal

0


El programa de residències per a creadors de la Generalitat, ‘Cultura Resident’, s’amplia per a donar cabuda a projectes de caràcter estatal i donar suport a la iniciativa de residències independents dins del sector artístic valencià.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que «després d’una primera fase en què deu creadors estan desenvolupant els seus projectes de producció artística, investigació i mediació cultural en la nostra Comunitat, el programa ‘Cultura Resident’ ha iniciat una nova fase d’acords amb altres institucions per a ampliar el projecte i donar noves oportunitats als nostres artistes».

«Estem donant suport així mateix a projectes de residències d’agents culturals independents que naixen del mateix sector artístic valencià tant a Castelló, com a València i a Alacant», ha afegit.

Per la seua banda, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha assenyalat que ‘Cultura Resident’ és un projecte de continuïtat que té el compromís de la Generalitat i que aposta per augmentar els espais de creació, les temàtiques culturals i el pressupost destinat a facilitar el treball dels artistes».

Sota el paraigua de ‘Cultura Resident’ es treballa ja en quatre nous projectes, amb les seues convocatòries públiques respectives: ‘Estètiques Transversals – Ecosistemes de l’Oci’ de la plataforma Idensitat, un programa de caràcter estatal en què també participen les comunitats de Navarra i Catalunya; ‘Enclave’, a Castelló; ‘Aquemarropa’, a Alacant, i ‘Graneros de Creación’ a València.

El projecte de la plataforma Idensitat ja està en marxa. ‘Cultura Resident’, a través de Cultura de la Generalitat i del Consorci de Museus, s’ha sumat al projecte d’Idensitat i llança tres noves convocatòries de residències per a artistes o col·lectius al Centre del Carme de València, al Museu de Belles Arts de Castelló i al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant. El termini per a presentar-se a aquestes convocatòries finalitza el 8 de juliol.

Leer más:  Retenciones en las principales carreteras valencianas en el inicio de la operación salida de Semana Santa

Idensitat és un projecte d’art que experimenta formes d’incidir en el territori en les seues dimensions espacial, temporal i social, per mitjà de processos creatius.

‘Estètiques Transversals-Ecosistemes de l’Oci’ és l’eix comú per als diferents àmbits territorials implicats en aquesta edició d’Idensitat (València, Castelló, Alacant, a la Comunitat Valenciana; Huarte, Villava, Burlada, a Navarra; Badalona, Àrea Metropolitana de Barcelona a Catalunya). En aquest cas específic es proposen les ciutats de València, Castelló i Alacant, a partir d’un marc d’investigació i projecció des del qual tractar temes quotidians relacionats amb la cultura de l’oci.

Les residències tenen una temporalitat de dos mesos, s’han de desenvolupar entre setembre de 2018 i març de 2019, i tenen com a objectiu dur a terme un projecte contextualitzat, sobre la temàtica ‘Ecosistemes de l’Oci’.

Concretament, les residències es desenvoluparan a Castelló, del 17 de setembre al 18 de novembre de 2018; a Alacant, de l’1 d’octubre al 2 de desembre de 2018; a València, del 15 de gener al 17 de març de 2019.

La convocatòria està oberta fins al 8 de juliol de 2018. La inscripció es fa de manera telemàtica a través de les pàgines web del Consorci de Museus i d’Idensitat. > Formulari de inscripció ‘Estètiques Transversals -Ecosistemes de l’Oci’ ‘Estètiques Transversals’ es planteja com un «focus» de projectes vinculats a ciutats mitjanes, i al mateix temps a equipaments culturals relacionats amb aquestes.

Leer más:  Luna critica que administración sigue siendo "territorio hostil" para el ciudadano y avisa de retroceso en transparencia

La convocatòria està dirigida a artistes o col·lectius, interessats a desenvolupar un projecte en els contextos socials en què s’inscriu la proposta i sobre la temàtica plantejada. Cal tindre domini del castellà i/o valencià. Se seleccionarà un projecte per a cada una de les ciutats.

La proposta seleccionada disposarà de 2.300 euros en concepte d’honoraris, 400 euros per a ajudes de viatge i un màxim de 1.600 euros en concepte de producció.

El projecte d’enguany, ‘Ecosistemes de l’Oci’, planteja treballar al voltant de l’oci com a element articulador i generador de temàtiques específiques en els territoris proposats.

El projecte es basa en el concepte d’oci entés com a generador d’activitats, paisatges, estètiques i espais de relació. L’oci i el paper social que exerceix parteixen d’un sistema geogràfic, econòmic i de vida molt integrat en els territoris on es planteja treballar, amb la configuració d’espais on es multipliquen els usos derivats del temps lliure.

Els escenaris vinculats a l’oci generen models de paisatge, de relació social i de vinculació o de rebuig amb l’entorn de què sorgeixen estètiques pròpies, que modifiquen els usos i les dinàmiques que es configuren entorn d’aquest. Les noves visions que es plantegen al voltant d’aquest ecosistema s’impulsaran des de les pràctiques artístiques en relació amb organitzacions de caràcter social i espais d’investigació universitària.

Les ciutats proposades (València, Castelló i Alacant), o algun dels seus barris, han de ser el marc d’investigació i projecció des del qual tractar temes quotidians relacionats amb la cultura de l’oci.

Residències en curs Les primeres deu residències amb què es va llançar el programa ‘Cultura Resident’ de producció, investigació i mediació cultural, estan en marxa i algunes ja han presentat els seus resultats. És el cas d’Enrique Radigales, amb residència al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, qui va presentar la seua proposta ‘El injerto residente’ en el marc de la celebració del Dia Internacional dels Museus, o el projecte d’investigació de Gala Knörr, que acaba de finalitzar la seua exposició al Museu de Belles Arts de Castelló.

Leer más:  Un incendio en la Torre dels Pares en Gandia obliga a cortar la CV-670 y a establecer la situación 1 del PEIF

‘El injerto residente’ d’Enrique Radigales versa sobre un suposat principi d’equilibri entre naturalesa i tecnologia, sobre un suposat creixement antagonista entre la propagació vegetativa i el creixement exponencial de la tecnologia.

‘Monument to Noman and Everyman’ (‘Monument a ningú i a tothom’), de Gala Knörr, és una instal·lació pictòrica centrada en una anàlisi profunda de la iconografia dels grans imperis grecs i romans, i la significació que tenen en un context contemporani.

Per la seua banda, els projectes de Begoña M. Santiago ‘Pozos de Conciencia – Diálogos entre la razón y la mística’; de David Trujillo ‘Alicante ghost soundscape, a Hertzian tale’ i Lucía Peiró ‘Cualquier sitio es un patio de recreo’, es presentaran en els pròxims dies a Alacant. De la mateixa manera, ho faran a Castelló les propostes d’investigació d’Alexandra Knie, ‘In-between – Microcosmo y Macrocosmo’, i Danny Blackwell, ‘El haiku iberoamericano’.

Les propostes de mediació cultural han sigut les últimes a activar-se i es troben treballant al Centre del Carme de València. Aquests són ‘Fuga de amor’, de Jesús Palomino, i ‘Ara vindran els màquines’, d’Alba Herrero Garcés i Anaïs Florín.


- Te recomendamos -