Inicio Comunidad Valenciana El nou periple de Blasco Ibáñez es deté a Alcoi de la...

El nou periple de Blasco Ibáñez es deté a Alcoi de la mà del Consorci de Museus

0


El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana celebra l’Any Blasco Ibáñez amb l’exposició ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’, una mostra que està viatjant pel territori valencià per a compartir amb castellonencs, valencians i alacantins la commemoració del 150é aniversari del naixement del literat valencià.

L’exposició, que ha recorregut ja diverses localitats de les comarques de Castelló i València, emprén al Círculo Industrial de Alcoy el seu itinerari per Alacant.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat per Eduardo Segura Espí, president del Círculo Industrial de Alcoy, ha presentat este matí l’exposició.

Pérez Pont ha destacat que “aquesta exposició està permetent que els valencians ens retrobem amb la figura de Blasco Ibáñez i el que la seua obra representa per a l’imaginari col·lectiu. La mostra parteix d’una investigació extensa entorn del retrat fotogràfic espanyol, des dels seus orígens fins a la Guerra Civil, i que va donar lloc a la mostra ‘El rostre de les lletres’, organitzada per Acció Cultural Espanyola (AC/E). Ara amb un nou discurs entorn de la figura de Blasco Ibáñez, viatja pel territori valencià de la mà del Consorci de Museus”.

El director de la institució autonòmica ha recordat “la importància de democratitzar la cultura amb projectes com aquest, que permeten que l’acció cultural arribe a tots els racons de les nostres comarques” i ha afegit que “l’exposició està recalant en diferents enclavaments culturals, posant en valor el ric patrimoni arquitectònic que alberguen ciutats com Alcoi”. L’entitat centenària mostra al seu saló llarg la imatge fotogràfica del gran escriptor valencià, al costat dels escriptors espanyols més notables del seu temps.

L’exposició està organitzada per Acció Cultural Espanyola, la Comunitat de Madrid i la Reial Acadèmia Espanyola, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Blasco Ibáñez (València, 1867-Menton, França, 1928) va ser l’escriptor valencià més important i el més universalment reconegut. Ja en els dies finals del segle XIX, quan no havia complit encara els 30 anys, era una figura enormement popular i estimada, a qui seguien les masses enfervorides, atretes per les seues idees i per la força volcànica dels seus discursos.

El blasquisme va contagiar a les classes treballadores del mar i de l’horta l’afició pel saber, per conéixer els avanços que aleshores sorgien, als quatre cantons del món.

Les fotografies ens mostren Blasco Ibáñez com a ciutadà, escriptor i tribú, des de les seues primeres estades a la presó valenciana de Sant Gregori, fins al retorn de les seus restes mortals, acompanyat per les més altes autoritats de la República i pel fervor dels seus paisans.

La visió fotogràfica de Blasco Ibáñez es complementa amb una selecció d’excel·lents retrats de grans escriptors espanyols que van coincidir amb ell en el seu pas per la vida. Fotografies de la seua vida pública i privada que permeten descobrir la persona que hi ha darrere del personatge reconegut.

Així, es pot veure Emilia Pardo Bazán amb el seu gat, en els salons de la seua casa madrilenya del carrer Princesa, en la qual rebia tot el Madrid de la societat i de la cultura, en 1910; José Echegaray arribant al Palau Reial per a una sessió de consultes amb el rei Alfons XIII (cap a 1905); Benito Pérez Galdós llegint galerades del seu discurs d’ingrés en l’Acadèmia Espanyola, el 6 de febrer de 1897; o Joaquim Sorolla retratant Jacinto Benavente en 1917, al seu estudi de Martínez Campos, actual Museu Sorolla.

Destaquen en la selecció diverses imatges de grup en què es pot veure, per exemple, capitanejada per Manuel Azaña i Valle-Inclán, la tertúlia literària de la Cacharrería de l’Ateneo de Madrid, que es va convertir, en els últims dies de la Monarquia, en un focus actiu de conspiracions republicanes (1930). Així mateix, es pot veure una imatge de la redacció de la revista ‘España’, en la qual es poden veure junts Ortega y Gasset, Azorín, Pío Baroja i Pérez de Ayala, entre altres.

De gran interés és també la fotografia de l’arribada de Blasco Ibáñez a l’Argentina, en 1910. Es diu que van anar a rebre’l més de 100.000 persones. Quan va arribar al port de Buenos Aires, una dotzena de reporters van pujar a la coberta del vaixell per a fer-li les primeres fotografies al país.

La dimensió internacional del literat valencià es pot veure en diverses fotografies. L’èxit i la popularitat de Blasco Ibáñez no van tindre fronteres. Durant una llarga gira de conferències pels Estats Units, l’escriptor va ser investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de Washington.

L’exposició és el resultat de més de 20 anys d’investigació en desenes d’arxius públics i privats, espanyols i estrangers. Les fotografies que componen la mostra procedeixen de diverses institucions, com la Biblioteca Nacional d’Espanya, la Biblioteca Valenciana, l’Arxiu Històric Provincial de Guadalajara, la col·lecció Pedro Melero, la Fundació José Ortega y Gasset-Gregorio Marañón, de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya, o la Biblioteca del Congrés de Washington.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre