Inicio Comunidad Valenciana El nou decret d'assistència psicosocial en emergències incorpora la figura del treballador...

El nou decret d'assistència psicosocial en emergències incorpora la figura del treballador social com a personal voluntari col.laborador

0

El nou text legal que regula l’assistència psicosocial a les víctimes i personal d’intervenció en situacions d’emergència, inclourà a partir d’ara als treballadors socials que, al costat dels psicòlegs, seran els professionals acreditats com a personal voluntari col.laborador, segons el decret 8/2018, de 23 d’abril, publicat el passat 4 de maig en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

El director general de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha explicat que aquest decret «ve a arreplegar una necessitat que havíem detectat, ja que resultava indispensable donar resposta a la important implicació que tenim a la Comunitat Valenciana de ciutadans i ciutadanes que ofereixen el seu treball d’una forma solidària i altruista, i també regular este compromís de manera eficaç i rigorosa».

Ángel ha afegit que «les administracions públiques, en concret l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, han de prestar especial interès, per tant, que aquest potencial humà es regule i s’organitze amb l’objectiu d’aconseguir el seu principal objectiu que és protegir a les persones i els seus béns en aquestes situacions d’emergències tan delicades i on l’atenció psicosocial resulta de vital importancia».

D’aquesta manera, el citat text legal indica que els treballadors socials que vulguen ser personal voluntari col.laborador en assistència psicosocial hauran de tenir la titulació corresponent i haver rebut 20 hores de formació teòric-pràctica impartida per un centre oficial de formació.

En aquests centres formatius, els treballadors socials obtindran coneixements sobre matèries com el perfil del treballador social en emergències i catàstrofes, les fases de l’emergència, el Pla territorial d’emergències de la Comunitat Valenciana i les agencies intervinents o la intervenció social en el context de les emergències.

Per la seua banda, els psicòlegs que vulguen ser personal voluntari col.laborador hauran de tenir acreditada una experiència laboral o pràctica de, almenys, dos anys, en el compliment de la seua condició de personal voluntari en matèria d’assistència psicosocial en emergències. Han de ser llicenciats o graduats en Psicologia i haver rebut, almenys, 40 hores de formació teòric-pràctica impartida per un centre oficial de formació.

El Pla territorial d’Emergència de la Comunitat contempla la necessitat de mobilització de personal de suport psicosocial, tant per a les víctimes d’una situació d’emergència com para els seus familiars. També arreplega la necessitat de suport psicològic destinat al personal d’intervenció, en determinades situacions que comporten una càrrega emocional elevada.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre