Inicio Comunidad Valenciana El Consorci de Museus inaugura ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les...

El Consorci de Museus inaugura ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’ a Borriana

0

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanyat per l’alcaldessa de Borriana, María José Safont, inaugura aquesta vesprada l’exposició ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’ al Centre Municipal de Cultura la Mercé de Borriana.

El Consorci de Museus celebra l’Any Blasco Ibáñez amb l’exposició ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’, una mostra que està viatjant pel territori valencià per a compartir amb la població castellonenca, valenciana i alacantina la commemoració del 150é aniversari del naixement del literat valencià.

Amb aquesta són ja quatre les poblacions castellonenques per les quals ha passat la mostra. Després de la seua exposició a Vila-real, Segorbe i Vinaròs, el Centre Municipal de Cultura la Mercé de Borriana l’exhibeix fins el pròxim 6 de maig, en col·laboració amb l’Ajuntament de Borriana.

El director del Consorci de Museus ha explicat que «l’exposició parteix d’una extensa recerca entorn del retrat fotogràfic espanyol, des dels seus orígens fins a la Guerra Civil, i que va donar lloc a la mostra ‘El rostre de les lletres’ organitzada per Acció Cultural Espanyola. Ara amb un nou discurs sobre la figura de Blasco Ibáñez, viatja pel territori valencià per a aprofundir en el coneixement de la seua trajectòria».

Composta per 48 fotografies, ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’ vol mostrar la imatge fotogràfica del gran escriptor valencià, al costat dels més notables escriptors espanyols del seu temps.

L’exposició està organitzada per Acción Cultural Española (AC/I), la Comunitat de Madrid i la Real Academia Española, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Pérez Pont ha recordat que «per a enguany el Consorci de Museus ha programat més de vint propostes culturals per a la província de Castelló, entre les quals destaquen diversos projectes itinerants com aquest, amb els quals volem fer partícip a tota la ciutadania de l’acció cultural».

Les fotografies ens mostren Blasco Ibáñez com a ciutadà, escriptor i tribú, des de les seues primeres estades en la presó valenciana de San Gregorio, fins al retorn de les seues restes mortals, acompanyat per les més altes autoritats de la República i pel fervor dels seus paisans. Es complementa amb una selecció de retrats de grans escriptors espanyols que hi van coincidir. Fotografies de la seua vida pública i privada que permeten descobrir la persona que hi ha darrere del reconegut personatge.

L’exposició, comisariada per Publio López Mondéjar i per Lucía Laín com a adjunta, arreplega les confluències entre els escriptors i personatges influents de l’època com ara Leopoldo Ales Clarín, Antonio Machado o Federico García Lorca, a la vora dels fotògrafs més famosos del moment, com Alfonso, Compañy, Franzen, Káulak, Nicolás Muller o Massip.

L’exposició és el resultat de més de vint anys de recerca en desenes d’arxius públics i privats, espanyols i estrangers. Les fotografies que componen la mostra procedeixen de diferents institucions com la Biblioteca Nacional d’Espanya, la Biblioteca Valenciana, l’Arxiu Històric Provincial de Guadalajara, la col·lecció Pedro Melero, la Fundació José Ortega i Gasset-Gregorio Marañón, de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya, o la Biblioteca del Congrés de Washington. L’exposició constitueix un ambiciós estudi del retrat fotogràfic espanyol, des dels seus orígens fins a la vespra mateixa de la Guerra Civil.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre