Inicio Comunidad Valenciana El Consell i Red Eléctrica de España renoven la col·laboració per a...

El Consell i Red Eléctrica de España renoven la col·laboració per a l’estudi i la conservació de l’águila de panxa blanca

0


La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i Red Eléctrica de España han renovat per tres anys la col·laboració en el projecte d’investigació sobre la conservació de l’àguila-astor perdicera.

Ambdós institucions i la Universitat d’Alacant col·laboren des de 2015 en el projecte sobre ‘La incidència de l’alimentació suplementària en l’ecologia espacial i reproductora de l’àguila-astor perdicera a la Comunitat Valenciana’.

Fins a la data s’han marcat, per mitjà d’emissors GPS/GSM, 25 individus adults de 10 parelles distintes nidificants en la Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA) de la Serra d’Espadà (Castelló) i en la ZEPA de la Serra Calderona (València), que han aportat més de 12 milions de localitzacions GPS dels desplaçaments de les espècie, així com de les seues àrees de campeig i d’alimentació amb un grau de detall sense precedents.

En els pròxims tres anys es pretén continuar marcant nous exemplars i obtindre més informació que ajude a la conservació d’esta espècie.

Gràcies a la informació arreplegada a través dels dispositius de seguiment telemètric, s’ha pogut determinar una àrea important d’alimentació on es mouen habitualment diverses parelles d’águila de panxa blanca en la comarca de la Plana Baixa (Castelló) i que representen risc potencial de col·lisió amb tendits elèctrics d’alta tensió. Xarxa Elèctrica ha senyalitzat un total de 30 quilòmetres de línies amb dispositius salvapardals per a disminuir el dit risc de col·lisió de les aus, la qual cosa ha suposat una inversió de més de 90.000 euros.

Els resultats de l’estudi indiquen que la població d’àguila-astor a la Comunitat Valenciana mostra una tendència regressiva encara que les dades telemètriques constaten que es produïxen recanvis a bon ritme, una vegada que es produïx una baixa, amb nous exemplars reproductors procedents d’altres regions, com Catalunya.

A Espanya crien entre 733-768 parelles reproductores segons l’últim cens disponible, i això representa el 80% de la població europea de l’espècie i situa a la Comunitat Valenciana en un dels principals bastions d’estes aus. El manteniment de la població adulta reproductora és fonamental per a garantir la viabilitat de la població a llarg termini.

La col·laboració en el projecte d’investigació sobre la conservació de l’àguila-astor perdicera s’emmarca dins del conveni per a la conservació de la Biodiversitat subscrit entre la Generalitat Valenciana i Xarxa Elèctrica per a la coordinació d’accions, estudis i projectes que contribuïsquen a la millora dels espais naturals, hàbitat i espècies silvestres a la Comunitat Valenciana.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre