Inicio Comunidad Valenciana El Consell es compromet a desencallar el procés de concentració parcel·lària a...

El Consell es compromet a desencallar el procés de concentració parcel·lària a la Marjal Pego-Oliva

0

El Decret 6/2018 del Consell, on es declara d’utilitat pública i execució urgent la concentració parcel·lària d’Oliva-Pego, ha sigut el tema més important del que s’ha tractat en la última reunió de la Junta rectora del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, en la que han participat els directors generals de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Marzo i el d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes.

En este sentit, Antoni Marzo ha expressat el ferme compromís de la Conselleria de Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per «desencallar el problema i poder finalitzar el procés concentració parcel·lària». Ha subratllat que han passat 48 anys des de l’inici de la concentració (març 1970) la qual va quedar suspesa en diverses ocasions, l’ultima amb la declaració del Parc Natural en 1994.

El Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) va considerar compatible el cultiu de l’arròs en una zona delimitada i al mateix temps s’establia una altra part del Parc com a zona d’especial protecció.

Leer más:  Mónica García anuncia la formación de un equipo de "anestesia ecológica" para reducir la emisión de gases anestésicos

La dispersió parcel·lària que presenta en l’actualitat la Marjal dificulta la gestió dels dos àmbits, per la qual cosa es feia necessari continuar amb el procés de concentració, si bé, amb una actualització al nou ordenament. L’objectiu és deixar la part agrícola en mans dels agricultors i la banda d’especial protecció com a parcel·la de la Generalitat Valenciana, a fi de poder gestionar-la amb major coherència i sense entrebancs.

Per la seua banda el director general d’Agricultura, Roger Llanes, ha explicat com i de quina manera se va a portar a terme el procés de concentració parcel·lària a la Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva

Memòria del Parc Natural En la presentació de la memòria de gestió, el director-conservador del Parc Natural, Joseba Rodríguez, ha destacat els importants beneficis que van suposar per al Parc Natural les abundants pluges amb què va començar l’any 2017 i que trencaren un període de tres anys de sequera que van provocar problemes en la gestió del parc, sobretot en l’any 2016.

Leer más:  La Comunitat Valenciana ejecuta 539,8 millones de euros de los fondos Next Generation para I+D+i y digitalización

En la ‘Memòria’ del 2017 també destaca el seguiment i les plantacions de Narcissus perezlarae, la millora de les poblacions de nenúfar blanc i, seguint amb espècies catalogades, l’aparició d’exemplars de samaruc al riu Racons.

Així matexix, se detallen els treballs efectuats conjuntament per les tres brigades de la direcció general de Medi Natural en l’eliminació d’espècies exòtiques: la retirada de flora aquàtica invasora, Egeria densa, en la capçalera del riu Racons i la preparació de la zona per a introduir Ceratophyllum submersum, espècie autòctona en perill d’extinció. També s’ha eliminat Acacia saligna en una zona propera a l’autopista on aquesta espècie al·lòctona començava a colonitzar bancals erms, en l’espai resultant s’han plantat espècies autòctones.

A més, en la ‘Memòria’ també s’especifiquen les nombroses activitats que es desenvolupen en la Marjal, com ara agricultura tradicional, cultiu d’arròs, cacera, pesca, observació d’aus, educació ambiental, investigació, etc., i es posa en relleu la participació dels diferents col·lectius i administracions que fan possible la complexa gestió del Parc.

Leer más:  Cuatro personas han sido arrestadas en relación con el asesinato de un hombre por disparos en Benetússer en octubre

- Te recomendamos -