Inicio Comunidad Valenciana El Centre del Carme presenta les arquitectures efímeres de Marco Canevacci

El Centre del Carme presenta les arquitectures efímeres de Marco Canevacci

0


El director del Centre del Carme Cultura Contemporània, José Luis Pérez Pont, acompanyat per les directores del Festival 10 Sentits, Meritxell Barberá i Inma García, ha presentat la VII edició del Festival, que se celebra a València del 3 al 20 de maig.

A l’acte han assistit, així mateix, José María Company, director del Departament de Negoci i Màrqueting de Caixa Popular; l’escultor Marco Canevacci, i l’artista Edu Comelles.

El Festival 10 Sentits, que té el suport principal de Caixa Popular, torna en la seua VII edició al Centre del Carme, que va ser la seua primera seu i va veure nàixer el projecte. La nova línia empresa per aquest centre encaixa completament amb la filosofia de 10 Sentits, que hi desenvoluparà algunes de les seues principals apostes.

Pérez Pont ha assenyalat que “el Festival 10 Sentits posa el focus en la diversitat a través de les arts vives, dos aspectes que entronquen amb la filosofia del Centre del Carme, un centre dedicat a la cultura contemporània, que es caracteritza per la interrelació de les arts i que posa la seua mirada en el futur des del suport al present”.

El director del Centre del Carme ha explicat que “a més d’acollir diversos espectacles, des del Consorci de Museus i des del Centre del Carme hem apostat pel festival implicant-nos amb diverses iniciatives, com les arquitectures efímeres de Marco Canevacci, que dialoguen amb el patrimoni històric de l’antic monestir, o l’obra de Toni Tordera, homenatge al dramaturg Rafael Chirbes, un muntatge que fusiona literatura, arts escèniques i visuals a través també d’una de les creadores valencianes més excepcionals com és Carmen Calvo”.

Pérez Pont ha anunciat que “el Consorci de Museus, en la seua línia d’introduir els nous llenguatges contemporanis als museus i centres d’art, dóna suport a aquesta producció, que s’estrena en el marc del festival i que posteriorment portarem a altres espais museístics de Castelló i Alacant”, i ha conclòs recordant que “el festival 10 Sentits estarà al Centre del Carme fins al 20 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus”.

El centre és el triat per a inaugurar una cita que es bolca amb els invisibles, amb aquelles persones condemnades a l’oblit o a viure entre ombres en la nostra societat. Així, encaixa a la perfecció com a símbol l’obra que ha realitzat per a l’ocasió Marco Canevacci, figura mundial de l’art efímer, que ha instal·lat dues de les seues escultures gegants al Centre del Carme, al claustre gòtic i al renaixentista. Les peces es poden contemplar del 3 al 20 de maig i està previst que en el seu interior se succeïsquen diverses propostes escèniques.

L’autor va fundar Plastique Fantastique en 1999 i va començar a experimentar amb instal·lacions pneumàtiques en ambients urbans. En l’actualitat les seues cèlebres bambolles, de grans proporcions i construïdes amb materials ecològics, s’han pogut veure en ciutats com Berlín, París, Copenhage, Madrid o Barcelona. Ara es podran contemplar a València i convidaran l’espectador a interactuar-hi. La inauguració de l’obra compta amb l’actuació, en el seu interior, d’Edu Comelles, que presenta el concert ‘Spectre [Live]’. A més, Canevacci té prevista una conferència el 17 de maig.

El Centre del Carme és a més el lloc triat pel dramaturg valencià Toni Tordera per a desenvolupar, en col·laboració amb el Consorci de Museus i la Direcció General de Cultura i Patrimoni, ‘#Territori Chirbes. Aquest home té un món al seu cap’, un espectacle i una instal·lació escènica en tres escenes o meditacions inspirades en el món i l’obra de Rafael Chirbes, l’objectiu més immediat del qual és bussejar en la seua memòria des d’una interpel·lació per al futur, més enllà del seu esdevenidor editorial.

L’escenografia que acollirà aquest espectacle a manera de funció teatral representa en si mateixa una altra fita artística conformada per les obres de l’artista Carmen Calvo.

L’obra està construïda amb textos d’Alfons Cervera i Juanjo Prats, que és, a més, un dels seus intèrprets, junt amb Enric Juezas. La relació dels personatges amb les peces plàstiques de Carmen Calvo ens guiarà en aquest viatge, que servirà per a conéixer els mons invisibles de Chirbes, però, al mateix temps, i potser serà això el més important, els que moltes vegades ens ocultem a nosaltres mateixos.

Coincidint amb el trenta aniversari de la publicació de la primera obra de l’autor, ‘Mimeun’, la peça es presentarà a València els dies 5, 6 i 8 de maig, al Centre del Carme, en el marc del Festival 10 Sentits, que s’ha implicat en aquest muntatge més enllà de la mera exhibició.

La VII edició de 10 Sentits es posa en marxa gràcies al suport de Caixa Popular, principal patrocinador del Festival, que troba en aquesta cita un espai idoni de reunió de dos dels seus pilars fonamentals, la cultura i la solidaritat.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre