Inicio Comunidad Valenciana Educació acull la presentació d'un estudi sobre l'FP valenciana finançat per Fundació...

Educació acull la presentació d'un estudi sobre l'FP valenciana finançat per Fundació Bankia per la Formació Dual

0


La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha acollit una jornada de treball sobre el desenvolupament de l’estudi que està fent un grup d’experts de la Universitat de València sobre l’FP valenciana.

Aquest treball, que porta per títol ‘Pla estratègic de la Formació Professional de la Comunitat Valenciana’, té el finançament de la Fundació Bankia per la Formació Dual i ha sigut encarregat per la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial de la Conselleria.

El projecte pretén confeccionar un pla estratègic que ajude a fer que les polítiques educatives en matèria d’FP es desenvolupen tenint en compte criteris fonamentats en la demanda i l’oferta territorials.

D’aquesta manera, s’harmonitzaria l’oferta formativa d’FP a les comarques valencianes amb les necessitats dels diferents sectors productius. Una iniciativa que persegueix l’augment de les possibilitats d’inserció i millora laboral, així com facilitar la vertebració de la CV, tenint en compte la totalitat del territori, inclús les comarques de l’interior.

Especialistes de la formació educativa i del territori estan abordant un diagnòstic de la Formació Professional, així com del mercat laboral valencià, de l’exploració de previsions, del balanç entre necessitats i capacitats formatives i, finalment, del disseny d’estratègies. L’estudi facilitarà un mapatge de l’escenari actual de l’oferta de l’FP valenciana.

L’estudi com a radiografia de l’FP valenciana L’estudi tècnic que han fet els investigadors de la Universitat de València està acompanyat per un procés de participació, que facilita completar el coneixement de la realitat de l’FP.

Es fan entrevistes a gerents de Pacte per l’Ocupació i presidents de mancomunitats i associacions d’empresaris. Es fan enquestes als 400 centres de Formació Professional i es materialitzen enquestes en la xarxa de tècnics de desenvolupament al territori. També s’han confeccionat dos panells d’experts que arrepleguen la dimensió formativa i l’empresarial-territorial.

L’estudi tindrà en compte els resultats del diagnòstic tècnic i les conclusions del procés participatiu.

Es considerarà a més l’RIS3 (Estratègia d’especialització intel·ligent per a la investigació i innovació) al territori valencià, proposta per a la transformació del nostre model productiu a través d’un sistema d’innovació que basa la seua eficàcia en una sèrie de principis orientats a l’èxit dels màxims resultats en l’àmbit de l’economia productiva.

Té com a objectiu combatre les debilitats estructurals del desenvolupament econòmic, per a la qual cosa es té en compte el creixement intel·ligent, basat en el coneixement i la innovació; el creixement sostenible, relacionat amb una economia més eficient en l’ús de recursos, més verd i competitiva, i el creixement integrador, basat en el foment de l’ocupació i la cohesió econòmica, social i territorial.

Més de 90.000 estudiants i 26 famílies professionals El sistema educatiu reglat de la Formació Professional valenciana atén més de 90.000 estudiants i comprén 26 famílies professionals. Es tracta d’una modalitat de formació caracteritzada per la diversitat i la complexitat.

En aquest sentit, atén sectors tan diversos com activitats físiques i esportives; administració i gestió; agrària; arts gràfiques; arts i artesanies; comerç i màrqueting; edificació i obra civil; electricitat i electrònica; energia i aigua; fabricació mecànica; fusta, moble i suro; hostaleria i turisme; imatge, imatge personal i so.

Així mateix, inclou indústries alimentàries; informàtica i comunicacions; instal·lació i manteniment; marítim i pesca; química; sanitat; seguretat i medi ambient; serveis socioculturals i comunitaris; tèxtil, confecció i pell; transport i manteniment de vehicles; vidre i ceràmica, i arts i artesanies, que encara que no està implantada al territori valencià com a Formació Professional, sí ho està des d’Arts Plàstiques i Disseny.

Malgrat el gran ventall de possibilitats de formació que ofereix la Formació Professional, una part de la societat la desconeix, i és per això que, des de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, s’està treballant per a donar-li la visibilitat i el protagonisme que es mereix.

L’elaboració d’aquest informe és possible gràcies al finançament de la Fundació Bankia per la Formació Dual, a través del seu programa ‘Dualiza’.

La fundació d’aquesta entitat bancària ja ha participat en l’anàlisi del sistema educatiu de Formació Professional en altres comunitats com Navarra o Castella i Lleó, a fi de poder millorar el sistema educatiu perquè done respostes més adequades a les necessitats del mercat laboral.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre