Inicio Comunidad Valenciana Cultura declara Bé de Rellevància Local els dossers de Setmana Santa...

Cultura declara Bé de Rellevància Local els dossers de Setmana Santa d’Alzira

0


La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha declarat Bé de Rellevància Local els dossers o dossels de la Setmana Santa d’Alzira, coincidint amb la celebració d’aquesta festa.

Els dossers de la Setmana Santa d’Alzira, que es mostren del Dilluns al Dijous Sant, són muntatges expositius per a mostrar les imatges devocionals durant la Setmana Santa. La tradició fa que els alzirencs guarnisquen les seues imatges i el fervor que això desperta la converteixen en una part essencial de la festa d’Alzira.

La competició que hi ha entre les diverses confraries i germandats per tindre el millor dosser i el que desperte més sentiment i devoció la converteixen en una tradició viva, que se supera any rere any i en la qual es desitja, per mitjà de les més modernes tècniques i efectes, generar un clima que transporte l’espectador a un pla espiritual donant, per així dir-ho, ‘vida’ a les imatges.

El desig de superació de les confraries en cada dosser, el fervor, la unanimitat de tot el poble per a mantindre aquesta festa, la tradició que va transformant-se, etc., fan d’aquesta una part important i un exponent indispensable d’originalitat i festa. Cada any suposa un esforç considerable per realitzar-se amb caràcter efímer, ja que es confeccionen ‘ex novo’ amb motiu de l’exposició i exaltació de les imatges.

Aquest costum tan arrelat ha donat lloc a l’existència entre els germans confrares d’una sana rivalitat perquè el seu dosser siga el millor de tots, per la qual cosa es va instituir a partir de 1963 el Premi al Millor Dosser de la Ciutat.

Les obres estan obertes al públic des del Dilluns Sant al Dijous Sant. Per a la seua visita, és necessari el pla de la ubicació, ja que cada any canvia el lloc on es troba cada figura.

Participen en el muntatge d’aquests vint dossers, entre confraries i germandats: Sant Sopar, Sant Calze, Oració de Jesús a l’Hort, Prendiment del Senyor i Mare de Déu de l’Esperança, Crist a la Columna, Coronació d’Espines, Santíssim Eccehomo, Jesús Natzaré i la Mare de Déu del Sufragi, Santa Faç, Sant Espoli i Mare de Déu del Perdó, Crucifixió de Jesús en la Creu, María Mare – Davallament de la Creu, Mare de Déu dels Dolors, Santa Maria Magdalena, Sepulcre, Mare de Déu de la Soledat, Santa Creu (JGC) i Crist Crucificat Mort a la Creu.

Díhuit competeixen per a l’obtenció del Premi al Millor Dosser de la Ciutat i els altres dos, Crist en l’Agonia i el de Maria Mare, no participen en el muntatge pel fet que les imatges estan durant tot l’any exposades a la devoció popular a les esglésies parroquials respectives.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre