Inicio Comunidad Valenciana Capella de Ministrers porta a Sagunt a Escena 'La Ruta de la...

Capella de Ministrers porta a Sagunt a Escena 'La Ruta de la Seda'

0


La formació valenciana Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, porta al festival Sagunt a Escena, el dimarts 14 d’agost, un dels seus últims treballs, l’espectacle ‘La Ruta de la Seda’, que va ser presentat el desembre passat a la Llotja de la Seda de València.

Formada per Carles Magraner en la direcció i acompanyat per Jota Martínez, Robert Cases, Eduard Navarro, Kaveh Sarvarian (Pèrsia), Aziz Samsaoui (el Marroc), Pau Ballester, i per les veus de Mara Aranda, Elia Casanova i Imant Kandoussi, Capella de Ministrers presenta a Sagunt un concert dividit en sis parts que al·ludeixen a diferents llocs d’aquesta ruta que, partint de la Xina, acabava a la península Ibèrica.

La primera part, ‘Serinda o la terra dels seres’, parteix des del país de la seda a l’Orient Llunyà cap a Constantinoble, capital de l’imperi bizantí. La segona, ‘L’arribada d’Al-Andalus’, fa referència a la conquista musulmana de l’antiga Ruta de la Seda. El tercer acte del concert, ‘Marco Polo’, ens parla de les grans ciutats de la seda a Orient en el segle XIII.

Leer más:  La CEV se reunirá con Aena para discutir la "expansión" de los aeropuertos de Alicante y Valencia

Per la seua banda, en el quart fragment, titulat ‘L’art de la seda’, viatgem des de Bizanci a les grans ciutats italianes del nord: Venècia, Florència i Gènova. El cinqué, que porta per títol ‘Cantigues de seders jueus i conversos’, al·ludeix als hereus de la tradició musulmana per tot el Mediterrani cristià. Finalment, ‘La Corona d’Aragó’ evoca l’art de la seda en el segle XV a la Corona d’Aragó, a través de la companyia de sedes de Barcelona, de l’art de Velluters i de la Llotja de València.

La Ruta de la Seda és un dels èxits més significatius de la història de les civilitzacions. Per la gran Ruta de la Seda circulaven les cultures, els valors espirituals, les idees religioses i també la música. Recrear aquest viatge musical ha sigut una tasca apassionant que només es pot dur a terme des de la humilitat que promou tanta grandesa i diversitat musical, com afirma el director Carles Magraner.

Magraner, amb la col·laboració de l’historiador Germán Navarro de la Universitat de Saragossa, especialista en les rutes comercials de la seda, fa per primera vegada un estudi rigorós del context musical d’aquest fenomen que va ser la gran Ruta de la Seda.

Leer más:  Mazón destaca la importancia de los medios de comunicación: "El compromiso con la verdad es fundamental y debe ser prioridad para todos"

La Ruta de la Seda no és només una qüestió històrica, és també un espai de dimensions culturals insospitades de caràcter transdisciplinari. Per això, s’ha elaborat un compendi d’obres entorn de les músiques de la Ruta de la Seda, i s’ha completat i ampliat l’estudi d’aquest fenomen intercontinental de diàleg de civilitzacions amb una ullada plural i profunda entorn de les tradicions sonores i vocals més interessants que coneixem en l’actualitat.

El següent espectacle del festival serà ‘Los invitados’, de Colectivo Fracasadas, un espectacle dirigit per Ximo Flores i interpretat per Amparo Ferrer Báguena i Manolo Puchades que es podrà veure el dimecres 15 d’agost al Centre Cultural Mario Monreal.


- Te recomendamos -