Inicio Catalunya Girona Visita al Museu d'Arqueologia de Banyoles

Visita al Museu d'Arqueologia de Banyoles

0


Aquest matí, el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha visitat el Museu d’Arqueologia Comarcal de Banyoles (MACB). Durant la visita, Piñeira s’ha reunit amb l’alcalde de Banyoles i president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.

La visita, que ha consistit en un recorregut pel museu i una posterior atenció als mitjans de comunicació per part de les dues autoritats, tenia com a objectiu conèixer el projecte de reforma que s’està executant en aquest equipament, ubicat en l’emblemàtic edifici banyolí de la Pia Almoina.

El museu va obrir les seves portes l’any 1932, conegut aleshores com a Museu d’Antiguitats Comarcals, tot i que prèviament, el 1928, l’edifici ja havia estat inaugurat amb fins culturals amb la creació de l’Escola d’Arts i Oficis de Banyoles. Albert Piñeira ha volgut destacar aquest fet comentant que l’equipament du «més de noranta anys fomentant la cultura i gairebé noranta anys dedicats a la museologia. Des de llavors, s’ha recorregut un gran camí i s’ha adquirit una gran experiència en aquest àmbit. Per aquestes sales, tan plenes d’història, hi han passat diverses generacions d’arqueòlegs, restauradors, museòlegs, administradors…».

A més, el vicepresident ha volgut ressaltar el compromís d’aquest ens supramunicipal envers la reforma en la qual es troba immers l’equipament: «La Diputació de Girona treballa amb esforç per fomentar l’educació de la ciutadania en relació amb la protecció i preservació del patrimoni cultural a les comarques gironines. Per aquest motiu estem molt orgullosos de ser avui en aquest acte i reafirmar, així, el nostre compromís amb el projecte de reforma que s’està duent a terme al museu». A més, ha agraït «tant a l’Ajuntament de Banyoles com al Museu Arqueològic Comarcal la seva tasca incansable en la preservació i divulgació de la història de la comarca».

El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles conserva els materials arqueològics i paleontològics de la comarca del Pla de l’Estany. Amb les seves col·leccions fa un repàs de la història de la comarca des de la prehistòria fins a l’edat mitjana i mostra com els éssers humans es van anar adaptant i transformant, en el transcurs del temps, en un medi singular marcat per l’estany de Banyoles.

El museu compta amb una de les col·leccions de paleontologia i arqueologia més importants de tot Catalunya. El seu fons està integrat per més de 850.000 objectes inventariats, dels quals uns 7.000 són considerats aptes per ser exposats. Al museu els visitants hi poden veure diverses exposicions permanents repartides en tres tipus diferents de sales: la sala de paleontologia, que recull la fauna arcaica de finals del terciari i d’inicis del quaternari al Pla de l’Estany; les sales de prehistòria, on s’exposen les col·leccions d’indústria i fauna de les coves del paratge del Reclau de Serinyà i les restes del poblat neolític de la Draga, i, per acabar, les sales d’història, on es poden veure materials d’època ibèrica, romana i medieval procedents del jaciment ibèric de Mas Castell, de Porqueres; dels jaciments romans de la vil·la de Vilauba i la terrisseria d’Ermedàs, i els materials medievals que s’han trobat a la comarca.

El Museu Arqueològic també gestiona altres espais de la comarca, com són el parc neolític de la Draga, la vil·la romana de Vilauba i el monestir de Sant Esteve.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre