Inicio Catalunya / Cataluña Girona / Gerona Vint municipis s'integraran al Consorci de la Costa Brava, el qual proveirà...

Vint municipis s'integraran al Consorci de la Costa Brava, el qual proveirà d'aigua quaranta-set pobles i ciutats i/o en gestionarà les aigües residuals

0


· S’hi incorporaran Albons, Bellcaire d’Empordà, Campllong, Caldes de Malavella, Cassà de la Selva, Colomers, Garriguella, Jafre, Llagostera, Llambilles, Palau-sator, Pau, Pedret i Marzà, Riudellots de la Selva, la Tallada d’Empordà, Torrent, Verges, Vidreres, Vilajuïga i Ullà.· Actualment, l’entitat local de l’aigua ja presta serveis a ajuntaments no consorciats, que a partir d’ara en formaran part com a membres de ple dret. · Aquesta és la primera ampliació del CCB des que es va crear l’any 1971, com a iniciativa de la Diputació i de vint-i-set municipis litorals, per oferir un servei mancomunat del sanejament de l’aigua arran de l’auge turístic i urbanístic.

Una vintena de municipis del prelitoral de les comarques gironines estan a punt d’incorporar-se al Consorci de la Costa Brava (CCB). El primer pas per oficialitzar aquest tràmit s’ha fet aquest migdia, en una sessió a la Diputació de Girona que ha estat presidida pel mateix president de la corporació i del Consorci de la Costa Brava, Miquel Noguer, i en què han participat representants dels vint ajuntaments que s’integraran a l’ens local de l’aigua: Albons, Bellcaire d’Empordà, Campllong, Caldes de Malavella, Cassà de la Selva, Colomers, Garriguella, Jafre, Llagostera, Llambilles, Palau-sator, Pau, Pedret i Marzà, Riudellots de la Selva, la Tallada d’Empordà, Torrent, Verges, Vidreres, Vilajuïga i Ullà. Fins ara, el Consorci ja prestava serveis a setze d’aquests ajuntaments i, ben aviat, també en prestarà als quatre restants (Colomers, Jafre, la Tallada i Verges). Amb la integració, tots aquests municipis passaran a formar part del CCB com a membres de ple dret. Comptant aquests municipis, ja són quaranta-set els pobles i ciutats que el Consorci de la Costa Brava proveeix d’aigua i/o dels quals gestiona les aigües residuals.  Aquesta serà la primera ampliació del CCB des que es va crear l’any 1971 com a iniciativa de la Diputació i de vint-i-set municipis litorals per oferir un servei mancomunat del sanejament de l’aigua arran del desenvolupament turístic.

Alcaldes i tècnics dels ajuntaments que s’integraran al Consorci de la Costa Brava han participat avui a la sessió, al saló de plens de la Diputació. Tots hi havien estat convocats després que, el 12 de setembre passat, el ple del CCB va acordar l’inici del procediment per admetre com a nous membres tots els ajuntaments no consorciats als quals ofereix serveis de sanejament i/o abastament en alta. Miquel Noguer ha obert l’acte i ha destacat: «L’entrada en vigor de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL) va suposar una redefinició de les competències tant dels municipis i dels òrgans supramunicipals com de les diputacions. I és justament aquest marc normatiu el que ens va empènyer a iniciar aquest procediment. Tot plegat, a fi d’ordenar l’estructura del mateix ens local de l’aigua i de regularitzar la situació dels ajuntaments no consorciats amb els quals col·labora». Durant la sessió, el president ha estat acompanyat pel vicepresident primer del Consorci de la Costa Brava, Lluís Puig, que és l’alcalde de Palamós, i pel vicepresident segon de l’ens, Josep Maria Cervera, que és l’alcalde del Port de la Selva. A l’acte, també hi han intervingut tècnics del CCB, que han explicat als assistents que l’objectiu de la integració d’aquests municipis és regularitzar la prestació dels serveis. D’aquesta manera, ara aquests ajuntaments passaran a ser membres de ple dret del Consorci per tal de participar en  la gestió i la presa de decisions. A més, s’ha informat els representants dels ajuntaments sobre els aspectes jurídics i legals de la incorporació a l’ens. La previsió és que l’ampliació del Consorci amb aquests vint membres nous es faci efectiva abans que acabi el 2019.

L’ampliació dels membres del Consorci de la Costa Brava suposarà la incorporació a l’ens de vint municipis que, en conjunt, hi aporten un 18,24 % més d’habitants. De tota manera, cal tenir en compte que aquestes dades no són del tot representatives, ja que la majoria de les ciutats i pobles actuals i futurs del Consorci experimenten un augment considerable de població al pic de l’estiu per l’afluència de turistes (i les dades de l’IDESCAT no inclouen aquests usuaris estacionals). Durant el període estival, es calcula que el CCB arriba a donar servei a un milió de persones.

Tot i que, tal com s’ha comentat anteriorment, a la pràctica el CCB ja oferia serveis a les poblacions no consorciades, l’ampliació també suposarà l’augment del 2,12 % d’usuaris de municipis consorciats als quals es presta el servei de sanejament en alta i l’increment del 26,76 % d’usuaris de municipis consorciats als quals es presta el servei d’abastament en alta. En canvi, de moment, cap d’aquests nous ajuntaments es beneficia del servei de reutilització de l’aigua.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre