Inicio Catalunya Girona Presentació del desè volum de la col·lecció «Quaderns de Fotografia», dedicat a...

Presentació del desè volum de la col·lecció «Quaderns de Fotografia», dedicat a Valentí Fargnoli

0


Ahir al vespre, l’arxivera i historiadora de l’art Marta Grassot, l’arquitecta Sílvia Musquera, la historiadora de l’art Mariona Seguranyes i la periodista Eva Vàzquez van ser les encarregades de presentar públicament el desè volum dels «Quaderns de Fotografia»: Valentí Fargnoli: Una memòria persistent, editat per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

L’acte va estar encapçalat pel vicepresident segon de la Diputació de Girona en funcions, Albert Piñeira, i va consistir en una taula rodona moderada per la periodista Mercè Sibina, durant la qual les ponents, que també són autores dels textos que conformen aquest nou quadern, van parlar sobre el valor documental de l’obra de Valentí Fargnoli (Barcelona, 1885 – Girona 1944), un dels fotògrafs més destacats de la primera meitat del segle xx.

La seva extensa obra permet reconstruir la realitat de les comarques gironines de fa un segle. El fotògraf les va recórrer incansablement i va anar deixant constància en imatges dels paisatges i de la gent, un testimoni documental del qual INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, té una de les millors recopilacions, ja que és un dels pocs centres que disposa d’un nombre tan important de suports originals en placa de vidre (concretament 834).

Per això, la Diputació de Girona ha volgut subratllar aquesta efemèride mitjançant la commemoració de l’Any Fargnoli, consistent en una sèrie d’actes a fi de recordar la tasca ingent que va fer el fotògraf i atorgar-li el lloc i el valor que es mereix, no només com a documentalista visual excepcional i imprescindible, sinó també per la seva participació, possiblement no tan coneguda, en el projecte de reconstrucció cultural i de salvaguarda del patrimoni iniciada pels noucentistes, sota la direcció de Jeroni Martorell i Josep Puig i Cadafalch, durant l’època de la Mancomunitat.

L’exposició «Valentí Fargnoli. El paisatge revelat», que es va poder veure a la Casa de Cultura durant els mesos d’abril i maig i que ara forma part del programa d’Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona, va donar el tret de sortida al programa commemoratiu. Al llarg d’aquest temps, també hi ha hagut visites guiades a l’exposició i l’edició especial dels punts de llibre d’INSPAI amb motiu de la diada de Sant Jordi d’enguany. L’Any Fargnoli clourà els mesos de tardor i hivern amb un cicle de conferències que tindrà lloc a la Casa de Cultura i que permetrà aprofundir en la fascinant trajectòria del fotògraf.

La col·lecció «Quaderns de Fotografia» va néixer amb la voluntat de donar rellevància a l’obra dels fotògrafs que han donat els seus fons fotogràfics a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, fer-ne difusió i posar-los a l’abast del públic. Aquest desè volum s’ha volgut dedicar a Valentí Fargnoli coincidint amb la commemoració dels setanta-cinc anys de la seva mort.

El llibre conté una selecció de textos d’autor que, amb una òptica contemporània i des de disciplines tan diverses com la història de l’art, l’arquitectura, la literatura o la història de la fotografia, ofereixen una imatge coral i polièdrica de la figura de Valentí Fargnoli a partir de les aportacions de les especialistes Marta Grassot, Sílvia Musquera, Mariona Seguranyes i Eva Vàzquez. El volum també es construeix a través d’un àlbum fotogràfic en què es presenta una àmplia selecció d’imatges del fons fotogràfic Valentí Fargnoli dels diferents fons fotogràfics que conserva INSPAI. Es tracta de fotografies extretes de negatius sobre vidre de gelatina i plata, de 10 x 15 cm i datades entre 1910 i 1944. Aquest àlbum fotogràfic pren com a punt de partida la ciutat de Girona, transcorre cap a l’interior per paratges de muntanya i finalitza a la vora del mar.

En suma, aquest nou volum es caracteritza perquè és de lectura amena i, ajudat per les imatges, permet recórrer visualment paisatges i moments de la nostra història, i apropar-nos a una de les figures cabdals de la fotografia catalana del segle xx.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre