Inicio Catalunya / Cataluña Girona / Gerona Inaugurada l’exposició «Modest Urgell, més enllà de l’horitzó» al Museu d’Art

Inaugurada l’exposició «Modest Urgell, més enllà de l’horitzó» al Museu d’Art

0


 

Es commemora el centenari de la mort de l’artista

El diputat Joaquim Ayats assisteix a la presentació

L’exposició central de l’Any Urgell: «Modest Urgell, més enllà de l’horitzó» es va inaugurar ahir al Museu d’Art amb l’assistència del diputat Joaquim Ayats; Elsa Ibar, directora general del Patrimoni Cultural; i Miquel Àngel Codes, comissari de l’exposició.

La mostra vol posar en relleu les altres cares d’Urgell, més enllà dels seus paisatges crepusculars i romàntics: la de l’etern nòmada, la del pintor d’èxit, la del dramaturg frustrat i, sobretot, la del mestre de joves artistes i pintor admirat, entre d’altres, per Joan Miró, Salvador Dalí, Joan Ponç i Joan Hernández Pijuan.

El Museu d’Art reuneix una acurada selecció de documents i d’obres de Modest d’Urgell i Inglada (1839-1919), prop d’una quarantena procedents de museus i col·leccions públiques i privades, algunes de les quals no s’havien exposat mai a Catalunya, i alhora també presenta obres de Joan Miró, Anglada Camarasa, Hernández Pijuan o Joan Ponç que dialoguen amb les d’Urgell i exemplifiquen l’admiració que l’artista va despertar en els pintors coetanis i posteriors. I és present també l’obra «Costa Catalana» del despatx del president de la Diputació.

La mostra, que es podrà visitar fins al 24 de maig, planteja un itinerari pels fets i moments més determinants en la carrera artística del pintor i proposa noves mirades més enllà d’Urgell, més enllà del pintor de cementiris i capvespres: la del jove dibuixant d’auques, la de l’artista irreverent, la de l’etern nòmada que es va plantar a París dècades abans que ho fessin els modernistes i que va voltar per tot Catalunya, la del pintor d’èxit comercial, la del dramaturg frustrat i, sobretot, la del mestre inspirador de joves artistes i pintor admirat.

El diputat Joaquim Ayats destaca que «aquesta exposició emmarcada en l’Any Urgell, té molt a veure amb el Fons d’Art de la Diputació de Girona». «El Fons d'Art de la Diputació de Girona constitueix una autèntica memòria visual de la història de l'art català i gironí. Està format per un conjunt extens de peces amb un alt valor arqueològic i artístic (pintures, escultures, fotografies, utensilis, elements constructius i arquitectònics, rajoles i mosaics) que abracen una franja temporal molt dilatada, des del principi de l'edat mitjana fins a l'actualitat». «També Modest Urgell hi és present amb 16 obres del Fons d’Art de la Diputació de Girona. En aquesta exposició hi ha exposat el quadre del despatx del president de la Diputació «Costa Catalana» de Modest Urgell».

Una exposició, com destaca la directora del museu i també comissària de l’Any Modest Urgell, Carme Clusellas, «per redescobrir la figura d’Urgell i, alhora, mostrar la seva aportació a la pintura catalana, al llindar de la modernitat».

L’exposició és la cloenda de les activitats que s’han començat a programar en el marc de la commemoració, bona part de les quals emmarcades dins la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i que volen donar visibilitat a l’obra de l’artista.

 

Any Urgell

L’Any Urgell pretén rememorar un dels pintors més reconeguts a casa nostra però, paradoxalment, també un dels menys estudiats en profunditat.

Alhora vol recuperar i difondre la figura de l’artista, treure a la llum els passatges més desconeguts de la seva vida.

La seva obra es conserva en molts museus catalans, espanyols i alguns d’internacionals, així com en col·leccions privades.

Catàleg digital del Fons d’Art de la Diputació de Girona

El Fons d'Art de la Diputació de Girona constitueix una autèntica memòria visual de la història de l'art català i gironí. Està format per un conjunt extens de peces amb un alt valor arqueològic i artístic (pintures, escultures, fotografies, utensilis, elements constructius i arquitectònics, rajoles i mosaics) que abracen una franja temporal molt dilatada, des del principi de l'edat mitjana fins a l'actualitat.

Aquest catàleg digital se centra en la part més significativa del conjunt de la col·lecció representada per la pintura i l'escultura. La majoria de les obres se situen als segles XIX i XX, un període en què les comarques gironines van tenir un paper primordial en l'art: des dels inicis del paisatgisme i la creació de l'Escola d'Olot, passant per la Renaixença i el nou catalanisme polític sorgit al segle XX, fins a l'art de la postguerra. També hi ha representades algunes de les fórmules creatives més contemporànies, i la resta són, bàsicament, pintures renaixentistes i barroques basades estilísticament en una mena d'amalgama de diferents escoles.

El catàleg digital del Fons d’Art de la Diputació de Girona té l’objectiu de posar a l’abast dels ciutadans el seu llegat cultural. També pretén ser una eina de recerca per als investigadors, pràctica i eficaç, que contribueixi a un major coneixement del nostre territori. Sobre les obres que es presenten en el catàleg hi poden haver drets de propietat intel·lectual que no corresponen a la Diputació de Girona. Per aquest motiu, més enllà de la consulta en línia i d’usos personals, qualsevol acte d’explotació de les obres (reproducció, distribució o difusió per qualsevol mitjà) pot exigir prèviament l’autorització del titular dels drets corresponent. La presentació de les obres en el catàleg no s’ha d’entendre en cap cas com una autorització per a la reproducció, distribució i difusió d’aquestes obres.

La col·lecció existeix gràcies a la tasca que durant més d’un segle va fer la Comissió Provincial de Monuments Històrics i Artístics, però també a la convocatòria de beques per a joves artistes, a la donació de peces que han fet algunes institucions, entitats i particulars, a l'adquisició d'obra i ja en aquests últims temps, a l'organització de concursos, mostres d'art i exposicions itinerants. Són, prop d’un miler de peces que revelen la importància que ha tingut la Diputació en el foment i l’evolució de les arts plàstiques a les comarques gironines.

 

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre