Inicio Catalunya Girona Inauguració de la instal·lació d'una caldera de biomassa i de plaques solars...

Inauguració de la instal·lació d'una caldera de biomassa i de plaques solars tèrmiques al pavelló de Vilablareix

0


El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, ha assistit, avui dijous, a la presentació de la caldera de biomassa a Vilablareix juntament amb David Mascort, alcalde de Vilablareix. La Diputació de Girona ha donat suport tècnic i econòmic a la instal·lació d’una caldera de biomassa i de plaques solars tèrmiques per tal de donar servei de calefacció i aigua calenta sanitària als vestidors del pavelló de Vilablareix. Aquesta és una de les accions incloses en el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), que pretén reduir en un 20 % les emissions de CO2 abans de l’any 2020 respecte a les generades el 2005. En data d’avui, 209 municipis gironins s’han adherit al Pacte d’alcaldes per a l’energia. L’alcalde de Vilablareix, David Mascort, ha destacat que «vam signar el Pacte d’alcaldes fa cinc anys i ens vam comprometre a reduir les tones de CO2 que emetíem en el conjunt del municipi en un 20 % d’aquí al 2020. Ara ens trobem, segons l’informe de seguiment del PAES, que el grau d’estalvi d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle és del 85 % del compromís assumit pel 2020». Ha assegurat que això s’ha aconseguit amb diverses accions, com la implantació del porta a porta fins a la millora energètica de tots els equipaments municipals. Les darreres que faltaran per acabar d’assolir el 15 % restant són el canvi de l’enllumenat públic per lluminària LED. També ha remarcat que fer una inversió com aquesta en un municipi com Vilablareix és un esforç molt gran però que creu que és una obligació com a governants liderar aquest camí que haurien d’emprendre tots els veïns i veïnes. Per la seva banda, durant la seva intervenció, el diputat Lluís Costabella ha destacat que «la inauguració d’aquestes dues instal·lacions d’energies renovables representa una fita significativa en l’agenda mediambiental de les nostres comarques i també en les agendes econòmiques i socials locals». Tal com ha explicat Costabella, «la reducció de les emissions als edificis municipals és el primer pas que es pot emprendre des de l’Administració local per iniciar la transició energètica. La combinació de diferents fonts d’energia renovable és també un model d’optimització dels recursos en un mateix edifici».

En els darrers anys, la Diputació de Girona ha incorporat un concepte innovador a escala europea: els contractes amb microempreses de serveis energètics (MESES). Les MESES són petites i mitjanes empreses especialitzades en la gestió energètica integral, que inclou la realització de l’obra, la instal·lació de la caldera de biomassa,  el manteniment i el subministrament d’estella. En el cas de Vilablareix, la innovació rau també en la combinació de dues tecnologies. La substitució de calderes que funcionen amb combustibles fòssils per calderes de biomassa és una acció que va més enllà de l’objectiu de reduir emissions, ja que impulsen la gestió forestal local, la prevenció d’incendis i la creació de llocs de treball verds.

Les instal·lacions d’energia renovable amb biomassa tenen un paper important en la prevenció d’incendis forestals i la gestió sostenible dels boscos, i consegüentment en la creació d’ocupació i en el creixement econòmic del nostre territori. En aquest sentit la Diputació de Girona treballa per posar el seu gra de sorra en la incentivació d’iniciatives encaminades a l’eficiència energètica i a la instal·lació d’energies renovables, a les quals els municipis es poden acollir amb l’objectiu d’aconseguir que l’energia moderna sigui renovable, accessible, fiable, neta i que permeti dinamitzar l’economia verda local. Això és del tot necessari per tenir una economia resilient i competitiva, però també per combatre i mitigar les conseqüències del canvi climàtic i la pobresa energètica. En el cas de la instal·lació de les calderes de biomassa alimentades amb estella forestal, també permetrà la prevenció d’incendis forestals i la gestió sostenible dels boscos.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre