Inicio Catalunya Girona Es posa en funcionament la planta de biogàs de Mas Jonquer a...

Es posa en funcionament la planta de biogàs de Mas Jonquer a Vilanant

0


El diputat Jordi Xargay ha participat en l’acte de presentació, que ha inclòs un recorregut per les instal·lacions obert al públic

 

Aquest matí, el diputat Jordi Xargay ha assistit a l’acte de presentació de la nova planta de biogàs de Mas Jonquer, a Vilanant (Alt Empordà). Hi ha intervingut juntament amb Anna Palet, alcaldessa de Vilanant; Joaquim Mercader, president d'Apergas, i Josep Vicens, tècnic gestor de residus d’Apergas, empresa encarregada de la construcció i gestió de la planta.

El projecte està inspirat en un nou model energètic més sostenible, que compta amb altres exemples a les comarques gironines, com el de Sant Esteve de Guialbes, a Vilademuls (Pla de l’Estany), o el del nucli de Salitja, a Vilobí d’Onyar (Selva). La planta tracta els residus ramaders de la seva pròpia explotació, una granja d’engreix de vedells i reposició de vaques de llet, i també els subproductes orgànics de la indústria, sobretot del sector alimentari. De la barreja homogènia dels dos tipus de residus durant un mínim de 35 dies, se n’obté el biogàs, que conté majoritàriament metà. Aquest biogàs s’emmagatzema en una nau amb una lona especial que el cobreix i passa per una canalització fins al motor de cogeneració, on es genera l’energia elèctrica i tèrmica. 

«L’empenta adquirida per aquestes plantes de biogàs s’ajusta a la línia estratègica traçada pel Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona quant a l’ús de les energies renovables i a l’adaptació al canvi climàtic. L’experiència prèvia n’ha posat de manifest els beneficis, tant econòmics com —sobretot— mediambientals», ha subratllat Jordi Xargay en l’acte de presentació, que ha finalitzat amb un recorregut obert al públic per la instal·lacions. 

La planta de biogàs de Mas Jonquer, que ocupa una parcel·la de 16.700 m2, tracta 5.642 tones de purins i fems i 11.000 tones de residus, amb una producció estimada de 57m3 de biogàs per tona tractada.

 

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre