Inicio Catalunya / Cataluña Girona / Gerona Catalunya com a cultura convidada a l'Smithsonian Folklife Festival de Washington

Catalunya com a cultura convidada a l'Smithsonian Folklife Festival de Washington

0


Amb el lema «Catalunya: tradició i creativitat des de la Mediterrània», les comarques gironines són presents en aquest festival sobre el patrimoni cultural viuLa Diputació de Girona participa activament a l’Smithsonian Folklife Festival, que té lloc del 27 de juny al 8 de juliol a Washington i en què Catalunya és present com a cultura convidada. Els vicepresidents Miquel Noguer i Albert Piñeira assisteixen a la inauguració de la 51a edició d’aquest certamen sobre patrimoni cultural. El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha encapçalat la recepció que ofereix la Generalitat de Catalunya als artistes, entitats i institucions que participen a l’Smithsonian Folklife Festival. Aquest festival, que es va celebrar per primera vegada el 1967, és una exposició internacional de patrimoni cultural viu que l’Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage organitza anualment a l’aire lliure al National Mall, a Washington D. C. És considerat el més important del món dedicat al patrimoni cultural i immaterial, i representa una gran oportunitat i un aparador immillorable per donar a conèixer, no només la cultura, les tradicions o la gastronomia que són objecte pròpiament del Festival, sinó també Catalunya com a país modern, amb una economia cada cop més basada en la creativitat i el coneixement. A l’Smithsonian Folklife Festival, hi participen figures de la cultura de les comarques gironines, com ara el grup d’havaneres Les Anxovetes, en l’apartat de «Música i dansa», i, en l’apartat «Artesans i conferenciants», el mestre forner Ángel Zamora, l’herbolària Eva Rosich, l’artesà en vidre i ceràmica Jordi Traveria i el Museu de la Pesca. Els acompanyen altres artesans, artistes i entitats d’arreu de Catalunya, com grallers, gegants i castellers. Al Festival també hi és present la llengua aranesa, amb l’artista Alidé Sans.

A més de Catalunya, en l’edició d’enguany del certamen també és convidada d’honor la cultura d’Armènia, per la qual cosa també ha intervingut en l’acte inaugural el president d’aquest país, Armen Sarkissian.

Aquesta celebració, que coincideix també amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, promogut per la Unió Europea, és una oportunitat única per internacionalitzar la cultura catalana arreu del món. A més, la Generalitat de Catalunya ha establert el 2018 com l’Any del Turisme Cultural. La participació catalana a l’Smithsonian Folklife Festival forma part d’aquesta presentació al món dels valors de la cultura catalana com a element d’atracció del turisme de qualitat.

A través de la programació del festival es mostra la imatgeria festiva, la música i la dansa d’arrel, els castellers, l’artesania i les festes tradicionals, entre d’altres. La cultura popular catalana es presenta al festival amb el lema «Catalunya: tradició i creativitat des de la Mediterrània».

La participació de Catalunya a l’Smithsonian Folklife Festival ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya amb les diputacions de Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida, amb l’Ajuntament de Valls, i amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

Més d’un milió de visitants en deu diesL’Smithsonian Folklife Festival és l’esdeveniment cultural anual més gran de la capital dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i alhora té un gran impacte i retorn en el país que hi és representat. Aplega més d’un milió de visitants, la majoria turistes dels EUA mateix, i la premsa nord-americana se’n fa un ampli ressò.

L’Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage és una unitat educativa i d’investigació de l’Smithsonian Institution que té per objectiu promoure la comprensió i la continuïtat de les diverses cultures populars dels EUA i d’arreu del món. L’Smithsonian Institution és una fundació independent, creada mitjançant una llei del Congrés dels EUA el 1846, i coneguda arreu del món per la seva activitat educativa i de recerca.


- Te recomendamos -