Inicio Catalunya / Cataluña Girona / Gerona Actuacions de millora a les gorgues de Sant Privat d'en Bas

Actuacions de millora a les gorgues de Sant Privat d'en Bas

0


La Diputació de Girona, “la Caixa” i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas han impulsat aquests treballs, que s'han presentat aquest matí amb la presència de la diputada Anna Barnadas

Els treballs estan encaminats a regular l’ús públic d’espai i la seva conservació, sobretot mitjançant l’ordenació de les zones d’aparcament i la instal·lació de cartells

 

La diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas; l’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, i el director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Girona, Rafel Noguer, han presentat avui una sèrie d’actuacions en la zona de les gorgues de l’àrea recreativa dels Pins – pla d’en Xurri, a Sant Privat d’en Bas. Els treballs, que acabaran a principis del 2020, s’emmarquen en el conveni de col·laboració que la Diputació de Girona i “la Caixa” tenen subscrit en matèria de conservació del medi natural i la biodiversitat.

Les accions que es porten a terme, amb un cost d’uns 30.000 euros, estan dirigides a regular principalment l’ús públic de l’espai. La gran afluència de visitants des de la dècada dels noranta, sobretot durant els mesos de juliol i agost, ha derivat en impactes a l’entorn natural com l’erosió de camins i marges, la ruderalització de la vegetació, el destorb a la fauna i l’acumulació de deixalles i excrements. A més, comporta problemes de circulació amb els veïns, perquè s’hi troben habitualment cotxes mal aparcats que dificulten o, fins i tot, impedeixen el pas. 

Les gorgues del Pla d’en Xurri i les piscines es localitzen a la riera de Sant Privat, i la gorga dels Escurçons i la del Salt del Roure, a la riera de Joanetes. Ambdues rieres transcorren per un paratge natural de gran valor, amb elements paisatgístics i de biodiversitat remarcables. És el cas del bosc de ribera, amb espècies de flora d’interès, com la canuguera o l’herba fetgera; l’herpetofauna (conjunt d’amfibis que troben refugi i zones de reproducció adients en les gorgues i les zones d’aigües tranquil·les), com és el cas de la salamandra o el gripau comú, entre d’altres; o el barb de muntanya, la llúdriga, el cranc de riu, i aus d’interès especial, com la merla d’aigua o el blauet.

Les actuacions per preservar els valors naturals de l’espai consisteixen a delimitar les zones d’aparcament a través de bandes de cautxú i llambordes de formigó; instal·lar cartells informatius i educatius a l’àrea recreativa amb la regulació d’usos; traçar un sol itinerari d’accés als gorgs i obstaculitzar el pas a camins alternatius per a dissuadir-ne el seu ús; retirar les set taules de pícnic i les papereres properes a les gorgues, i substituir-les per tres taules de pícnic de fusta i instal·lar durant l’època de màxima activitat un lavabo individual portàtil ecològic.

Dejar una respuesta

Please enter your comment!
Nombre