Inicio Comunidad Valenciana L'Institut Valencià de Cultura i l'Ajuntament de Castelló presenten l'òpera 'Vinatea', de...

L'Institut Valencià de Cultura i l'Ajuntament de Castelló presenten l'òpera 'Vinatea', de Matilde Salvador

0


L’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Castelló presenten l’òpera ‘Vinatea’, de Matilde Salvador, que tindrà lloc el diumenge 9 de desembre a les 19.30 a la sala simfònica de l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, amb la direcció de Carlos Pascual i amb la participació de l’Orquestra Simfònica de Castelló, del Cor de Veus de Cambra, de les veus blanques del conservatori Calasancio de Castelló i de nombroses veus de Castelló entre els intèrprets principals.

‘Vinatea’ és una òpera en tres actes amb música de Matilde Salvador i llibret de Xavier Casp, estrenada al Gran Teatre del Liceu de Barcelona el 19 de gener de 1974, amb la qual la compositora es va convertir en la primera dona a estrenar una òpera al Liceu. Posteriorment es va representar a València l’any 1975.

L’òpera ‘Vinatea’ ens situa en un moment transcendental de la nostra història, el conegut com a Fet de Vinatea ocorregut l’any 1333 i que es recull en la ‘Crònica de Pere el Cerimoniós’: l’acció que els valencians emprengueren en defensa dels Furs i de la integritat del Regne liderada pel morellà Francesc de Vinatea, jurat de València, en oposició a les pretensions del rei Alfons el Benigne i la seua dona, la reina Elionor, de segregar algunes viles.

Leer más:  El PSPV solicita la reprobación de los eurodiputados del PP por votar en contra del Corredor Mediterráneo. Es incomprensible

La reestrena de l’obra magna de la compositora castellonenca Matilde Salvador es fa per a concloure l’any del centenari del seu naixement, amb una producció diferent de l’original, però mantenint-ne l’esperit i les intencions dels autors. No és una versió representada teatralment, sinó en estil cantata, però sense renunciar-ne a una ambientació dramàtica que possibilita el recurs d’unes projeccions suggeridores que configuren un marc d’acord amb el contingut i l’atmosfera de l’òpera.

Aquesta ‘Vinatea’ està dirigida per Carlos Pascual, nascut a Castelló, professor d’Orquestra i Harmonia al Conservatori Professional de Música San José de Calasanz de Castelló, i director artístic i musical de l’Orquestra Lírica de Castelló. Els principals intèrprets són el baríton valencià Vicent Antequera, la soprano castellonenca Sandra Ferró i el baix Juan Felipe Durà, nascut a la Llosa (Castelló).


- Te recomendamos -